Jegyzet: Bukó

Ha a kedves olvasó pártvezetőségi tag lenne, valószínű, hogy a kampányidőszakban ugyanazt tenné, mint a jelenlegi pártvezetők. Hegyi Erika jegyzete

Egyszerűen kiradírozná a jelöltlistáról azt a képviselőjelöltet, aki miatt rossz fény vetülhet politikai táborára, és ez veszélyeztetné győzelmét (vagy jó szereplését) a rohamosan közeledő választásokon. Igaz, Hagyó Miklós (MSZP) esetében még nem történt meg a teljes „megsemmisítés”, ő egyelőre csak felkérést kapott a lemondásra, Mádi Lászlót (Fidesz) viszont pártja nem kérte semmire, „elszólása” után egyszerűen levette a listáról.

A két jelölt története is különböző. Hagyó Miklós, mint tudjuk, a BKV-ügyekbe látszik belebukni, s bár pártja nyáron még hevesen tiltakozott minden olyan kijelentés ellen, ami összefüggésbe hozta a főváros alpolgármesterét a közlekedési vállalatnál folyó „pénzcsapolási munkával”, mára nem kívánatos botrányhősként csúfítja a szocialisták kampányzászlaját.

Mádi László veszte pedig az volt, hogy letért a Fidesz kijelölt kommunikációs vonaláról, és miután kitört a botrány, hiába mondta, hogy „nagyon sajnálom, szavaimat félreértették”, nem volt kegyelem. (Csak megjegyezném, hogy nem ő az első fideszes politikus, aki az ingatlanadó bevezethetőségéről nyilatkozott.)

Mindebből látszik, hogy az idei kampány sem az őszinteség kampánya lesz. De nem is az a kampány, ami a választókról szól. Csupán olyan, ami a választók szavazatairól.