Jegyzet: Borítéknyi köszönet

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: George Marks/Retrofile/Getty Images
A hálapénzre rákeresve a gugli első négy találata a következő: szülés, vesztegetés, bűncselekmény, etikai kérdések… Sokatmondó, ugye? Barak Beáta jegyzete.

Az embert ősidők óta foglalkoztatja, mivel, hogyan köszönje meg a segítséget; s amit egykor egy fél disznó jelentett, mára bankjegyekben, borítékvastagságban és kételyben mérendő. Vicces jelenet az Indul a bakterház piócás embere, aki még a bakter ünneplőruháját is feldobta a talicskára a szelleműzésért, de mégiscsak meggyógyult és megnyugodott mindenki. Napi létünk egyik legnagyobb tabuja ez a kérdés, pedig még a születés legcsodálatosabb pillanataiba is beszivárog; terjedelmes oldalak ecsetelik, kinél, mennyiért…

A hálapénz elfogadásával kapcsolatos jogi helyzet rendeződése olyan, mintha a hazánk területén eddig földet ért ufókat vennénk számba: egyesek szerint léteznek, mások cáfolják. Azt pedig végképp nem érteni, hogyan lehet az utólag elfogadott hálapénz miatt vádat emelni. Az ember sajátossága, hogy ad, ez sosem fog változni. De ezzel egészen addig nincs gond, amíg követelő elvárássá nem fajul. Annak már nincs köze a hippokratészi eskühöz, és még az alulfinanszírozott egészségügynek is feladata kell legyen, hogy kizárja soraiból a követelőzőket.

– Barak Beáta –