Jegyzet: Biztosan nem jól látjuk

A rendszer marad – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök úr reagálva az Alkotmánybíróság döntésére, miszerint az immár tizenöt tagú testület Paczolay Péter elnök szavazatával tartalmi és formai okok miatt visszamenőlegesen megsemmisítette a bírók nyugdíjkorhatárának 70-ről 62 évre csökkentését. Kovács Zsolt jegyzete.

Szóval a rendszer marad! Orbán Viktor megmondta, és az akkor is úgy lesz! Még akkor is, vagy annál inkább, ha az Alkotmány Bíróság elmeszelte a törvényt, ha a bírói testület is emelt hangon tiltakozott a tervezett ellen anno, ha az ellenzék már az előterjesztése ellen is tiltakozott (persze nekik mi más lenne a dolguk, mint tiltakozni), ha az Európai Unió is kifogásolta törvényt, ha perre mennek a már nyugdíjazott bírók. A kormány a tervek szerint még a hét vége előtt javaslatot tesz a parlamentnek az alaptörvény, a bíróságokról szóló jogszabály és a nyugdíjtörvény közötti összhang megteremtésére – mondta a kormányfő. És hogy megszavazzák? Persze! Utána meg majd lesz valahogy.

Sajnos a „majd lesz valahogy” érzése ebben az Orbán-érában igen gyakran hatalmába kerítheti az egyszerű polgárt. Olyan érzése támadhat, mint ha a véget érni nem akaró háborúban bozótról bozótra haladna előre csapat, és csupán a következő bozótig lenne meg a haditerv. Vagy csak az egyszerű polgár látja így? A végén kiderül! De hol, és mi a cél?

Kovács Zsolt