Jegyzet: Betegek vagyunk

Akt.:
Komoly megállapításokat tett az ombudsmani vizsgálat a debreceni Terápiás Házban
Komoly megállapításokat tett az ombudsmani vizsgálat a debreceni Terápiás Házban - © Fotó: Matey István
Bár most éppen a debreceni Terápiás Házról mondatik ki a médiában, hogy „embertelen”, erős a gyanúm, országszerte egy sor bentlakásos otthon küszködik az alulfinanszírozottságból eredő, állandósult problémákkal. Ratalics László jegyzete.

Amelyek egyszerre nyilvánulnak meg fizikailag, miszerint nincs ülőke a vécécsészén, elválasztó függöny a zuhanyzók között, mosdó a mosdóban és rombolnak a szellemi térben. Az ugyanis, hogy valakit 22 napon át elkülönítőben zárva tartsanak a segítő akarat minimális jele nélkül, nem fogható a pénzhiányra, és az alapvető jogok biztosának jelentése alapján a jó szándék hiánya más területeken is szembetűnő. Több ez mint kiégettség, s amíg a gondozók egy részéről merem feltételezni az odaadást, legalább annyira nincsenek illúzióim a tekintetben, hogy sokan kényszerpályaként tekintenek az értelmi fogyatékosokkal, pszichés betegekkel való munkára. De miért csodálkozzunk ezen, ha manapság az ország többsége is csak lemorzsolandó rosszként tekint az idősekre, a betegre, a sérültekre? Tegyük a szívünkre a kezüket: aki ma azzal kampányolna, hogy visszaadja a szociális szféra önbecsülését, úgy tűnne el a politikai balfenéken, mint a sicc.

Betegek vagyunk, de nem mindenki hülye, mondja egy gondozott Székely Lászlóéknak. Pedig akár mi is mondhatnánk. Remélem.

– Ratalics László –


Küzdelem lakóknak, dolgozóknak
Debrecen – Teljes kihasználtság, felújítandó részlegek és „kifacsart” dolgozók az otthonban.

hirdetés