Jegyzet: Bentlakásos

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: HBN archív
Megnyugtathatom Debrecen megyei és egyéb jogú város (esetleg) aggódó lakosait, hogy nem volt felesleges sietség az néhány hónap, amennyivel előbb készültek el az új villamosvonal mentén a megállók építményei, mintsem beindult volna maga a közlekedés. T. Szűcs József jegyzete.

Nem álltak üresen, céltalanul a helyre kis bódék. Belaktuk őket. Magam ugyan azzal a naiv hittel húzódtam alájuk, hogy azok ideiglenes buszmegállók, s az ideiglenesen még közlekedő buszjáratokat szolgálják. Ennek ellenére néha még az eső elől is majdnem megvédett az építmény, hacsak a szél nem fújta be a tető alá az égi áldást. Talán ha majd igazán helyt kell állniuk, az eső is tekintettel lesz a bódé műszaki paramétereire és nyílegyenesen a tetejére zuhog, s a víz onnan csorog a földre, nem a fejünkről. Összességében azonban a bódékra nem lehetett sok panaszunk. Együtt ücsöröghetett, álldogálhatott alattuk a zord téli időkben öreg és fiatal, dohányos és antinikotinista, sörös és boros, kólás és energiaitalos. Meg is tették. Ehhez képest, legalábbis mifelénk, egész szépen megőrizték esztétikai karakterüket – mármint a megállók.

Talán csak egy baj van velük. Mégpedig az, hogy többüket kicsit (?) kifogásolható helyre építették. Persze nem (csak) a bódékat, amúgy szólóban, hanem az egész megálló-komplexumot, járdaszigetestül, korlátostul, jelzőtáblástul. Vagyis nem az utasforgalom fősodrába, nem elég közel az átszállási lehetőséghez stb. Vagy, mint a Nagyállomásnál, szinte a lehető legtávolabb az utasok többségének kedvező célpontoktól.

Na, de lesz még uniós villamos pályázat. Vagy ha az nem, akkor esetleg metróépítésére vagy valami hasonlóra ácsingózhat még Debrecen. Bármi is lesz a közlekedési eszköz, a lényeg, hogy megállói legyenek. Akkor azokat esetleg majd olyan helyen lehet kijelölni, amely a közösségi közlekedők többségének egy adott vonzáskörzetben a leginkább útba esik. Jövet is, menet is.

– T. Szűcs József –