Jegyzet: Befektetés

Jegyzet: Befektetés
© Fotó: mic.com
Vannak közeli bróker ismerőseink? Nemigen? Lássuk be: hiba. Alighanem rossz társaságba keveredtünk. Sőt, ha nem vigyázunk, szolgaként is végezhetjük, de büszkén: szavunk sem lehet, mi választottuk. Fábián György jegyzete.

Sokunknak talán kokaint szipákoló, aranyláncos ficsúrok tolulnak emlékezetünkbe, ha tőzsdeügynökökről hallunk, amerikai pszichó, Wall Street-i farkas, vájtszeműbbeknek egy Török Ferenc-film, vagy ha még több tévét nézünk, talán a mumbai ordítozós társaság is megvan. Netán a tokiói halpiac hajnali légköre.

Nehogy azt higgyük, hogy a brókerek élete fenékig habostorta. Gondoljunk egy pár évvel ezelőtti falfirkára, talán a Bem téren. Szöveg: „A legbiztosabb befektetés”. Alatta egy sírhant rajza.

Jön is a hír: bebuktak. Na és? – talán ez az első reakciónk. Az ő bajuk. Vagy aggódni kéne a garasaink miatt? Ugyan már, gondoljuk, hiszen tőzsdézik az öreg ördög, mi a francból. Aztán persze kiderült: bankjuk is van őnekik, úgyhogy akár a magunkfajta kishuszár is megszívhatja a pipát.

Bizony. Nem menekülhetsz. A dominósor gyorsan dől. Lásd még: akár egy halom hasított fa, hever egymáson a világ. Heverünk majd mi is, valami kedélyes inkubátorházban.

– Fábián György –