Jegyzet: Az olcsóság vándorai

Jegyzet: Az olcsóság vándorai
© Illusztráció: telegraph.co.uk
Kínaiak. Már a kisvárosokban is ott vannak. Mert igény van rájuk. Rendszerint lábbeliket és ruhaneműket árusítanak, de próbálkoznak a vendéglátásban is. És meglehetősen nagy sikerrelKovács Zsolt jegyzete.

Vegyük lakóhelyemet, Püspökladányt. Másfél-két évtizede csak egy kínai volt, az is a piacon. Cipőt árult. Most is ott van, cipőt ad el, csak éppen háromszor akkora területen és másik két kínaival. Ruhásbolt? Kapásból hármat tudok, nem is kicsiket, egy száz méteres sugarú körön belül. De menjünk a megye bármelyik városába: ott vannak, ott élnek, gyermekeik ott járnak iskolába, hosszú távra rendezkedtek be. Persze, hogy vonzó nekik Magyarország! Hiszen olcsó áruikkal sikeresek. Minőség? Ilyen is, olyan is. De leginkább csak ilyen. Ez valószínűleg nem elsődleges szempont nekik, és sajnos nekünk sem. Az ár, igen az ár már annál inkább! Vezérlőszempont. Erre van igény, az olcsóra, a még olcsóbbra, az akcióra. Az igényt pedig a pénztárca tartalma szabja meg. A bugyelláris pedig nemigen vastagszik. Persze, mitől is vastagodna? Így tehát van keletje, egyre nagyobb keletje a kínainak. Persze, hogy jönnek és nem csak a jó levegő miatt.

– Kovács Zsolt –0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter
További hírek a Gazdaság kategóriából


hirdetés