Jegyzet: Alpesi örömök

Krasznaja Poljana, 2014. február 12. Miklós Edit a 2014-es szocsi téli olimpia alpesi-síversenyeinek női lesiklásában a Krasznaja Poljana-i Roza Hutor Síközpontban 2014. február 12-én. A három éve magyar színekben versenyző, erdélyi születésű Miklós Edit nagyszerű teljesítménnyel, minden idők legjobb magyar alpesi sí eredményét elérve a hetedik helyen végzett.
Krasznaja Poljana, 2014. február 12. Miklós Edit a 2014-es szocsi téli olimpia alpesi-síversenyeinek női lesiklásában a Krasznaja Poljana-i Roza Hutor Síközpontban 2014. február 12-én. A három éve magyar színekben versenyző, erdélyi születésű Miklós Edit nagyszerű teljesítménnyel, minden idők legjobb magyar alpesi sí eredményét elérve a hetedik helyen végzett. - © MTI Fotó: Illyés Tibor
Fantasztikus, Csodálatos! Ezekkel a felütésekkel kürtölte szét a hazai online média Miklós Edit bravúros olimpiai szereplését Szocsiban. Szabó Zsolt László jegyzete.

Azt hiszem, hozzám hasonlóan sokan lemaradtak a csíkszeredai születésű olimpikon hetedik helyezésről, pedig nem mindennapi bravúrt hajtott végre a magyar alpesi síző. Ez a siker – kétsége ne legyen senkinek, ez bizony vastagon az – nagy lehetőség a teljes havas-jeges sportélet számára, hiszen Miklós Edit egy hazánkban HHH-s, azaz halmozottan hátrányos helyzetű sportágban ért el komoly eredményt: egyrészt hó és hegyek nélkül nem űzhető, másrészt pedig az alpesi sí inkább tömegsport, mint versenysport kis hazánkban.

Havas sikerek pedig korábban is akadtak: Panyik János például 1997-ben 10. helyezést szerzett a biatlon világbajnokságon. Ezt azonban akkor nem sikerült meglovagolni, hiszen mára csak néhány megszállott űzi a sportágat, a valaha szebb napokat látott galyatetői biatlonpálya pedig csak nyomokban emlékeztet korábbi önmagára.

Miklós Edit a figyelem homlokterébe helyezte az alpesi síelést. Talán ezúttal sikerül kiaknázni az ebben rejlő lehetőségeket.

– Szabó Zsolt László –