Jegyzet: A titok titka

A paksi atomerőmű
A paksi atomerőmű - © Fotó: AFP
A Blikk információi szerint a Paksi Atomerőmű egyik vezetőjének a gépkocsiját feltörték és elloptak egy laptopot, rajta a tervezett bővítés titkos dokumentumaival. A Paks II. projekttársaság igyekszik megnyugtatni: eszközeik speciális védelemmel vannak ellátva. Szőke Tímea jegyzete.

Igaz, külön iparág működik e speciális védelmek feltörésére, de nem valószínű, hogy atom-terroristák (vagy ami még rosszabb: atomerőmű-építő üzleti körök) kezébe került a cucc. Valószínű, hogy csak egy keményen dolgozó tolvaj nyúlta le az értékes laptopot, nem is sejtve, mit rejt. De azért nem megnyugtató a gondolat, hogy valamely orgazda két aranylánc elpasszolása között tán épp a paksi titkokon csámcsog (még akkor sem, ha az illető egyébként nem atomtudós vagy kódfejtő). Ennél is idegesítőbb a kérdés: így vigyáznak nemzetbiztonsági kockázatot jelentő adatokra?

Ami azonban bicskanyitogató, az a Miniszterelnökség válasza: lapértesüléseket nem kívánnak kommentálni. Lefordítom az adóalanyok nyelvére: semmi közötök hozzá! Ha már kikerült a sajtóba a hír (értsd: nem lehet a fogkrémet visszanyomni a tubusba), akkor talán egy „igen” vagy egy „nem” járna nekünk; a saját pénzünkért, a saját jövőnket érintően. Egyelőre azonban a speciális védelem ellenünk (is) működik.​

– Szőke Tímea –
hirdetés