Helyi közélet

2016.08.08. 07:30

„Boríthat” a kölcsönbotrány

Debrecen - A Napló cikke után a zsidó hitközség több elnökségi tagja a le­mondását helyezte kilátásba.

Debrecen - A Napló cikke után a zsidó hitközség több elnökségi tagja a le­mondását helyezte kilátásba.

Nem nyugszanak a kedélyek a Debreceni Zsidó Hitközségben (DZSH). Miután a Hajdú-bihari Napló bemutatta a DZSH kölcsöne körüli helyzetet, egy elnökségi tag, Nyulasi András azonnali hatállyal lemondott, hárman, dr. Feuermann László alelnök, Fehér Tamás és Dickmann Sándor pedig levélben helyezte kilátásba távozását szeptember elsejei hatállyal. Addig szeretnének minden részletre kiterjedően betekintést nyerni a tavaly lezárult uniós fejlesztés munkáiba, számláiba.

Olaj a tűzre

A palotaforradalom végső soron a hitközség infrastruktúráját érintő, 600 millió forintot meghaladó uniós beruházás miatt robbant ki. Horovitz Tamás elnök szerint pótmunkák adódtak, előre nem látható költségek jelentkeztek. A Pásti és a Kápolnási utcai zsinagóga felújítását, illetve a Bajcsy-Zsilinszky utcán zarándokszállás kialakítását eredményező projekt tavaly év végén zárult, így minden számlát ki kellett fizetni. A pénz viszont elfogyott. Ezért fordult Horovitz a 95 millió forintos kölcsönért a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéhez (Mazsihisz) – amelynek egyébként alelnöke is –, erről viszont a hitközség elnöksége és sok tagja csak utólag értesült (egyes forrásaink szerint közgyűlési határozatra is szükség lett volna annak felvételéhez, mivel 2 millió forint feletti összegről van szó).

Olaj volt a tűzre, hogy kiderült: a kölcsönt nem tudták a június végi határidőre visszafizetni, csak 33 milliót törlesztettek. Az átütemezéséről ugyan megállapodtak, a Mazsihisz azonban kemény feltételeket szabott: például zálogjogot jegyeztek be három hitközségi ingatlanra, s vizsgálatot is elrendelt.

Nem voltak titkosak…

A héttagú debreceni elnökség több tagja viszont maga is igyekszik utánajárni a hiány okának, miután többen állítják, december óta hiába várnak választ a kérdésre. Ennek eredményétől teszi függővé maradását a 35 éves Dickmann Sándor is – ugyanakkor idős elöljárótársai a távozást felvető döntésüket a korukkal is magyarázzák. Ő önkritikusan azt mondja: az elnökségnek is van abban mulasztása, hogy nem minden tiszta előttük, mivel nem voltak titkosak a számlák. Abban viszont egységes a testület, hogy a kölcsönt vissza kell fizetni, ennek lehetőségeiről már egyeztettek. Mint elmondta, a hitközségnek vannak kintlévőségei, a beruházás révén megtakarítással is számolhatnak, állítása szerint tartalékokhoz is nyúlhatnak, illetve végszükség esetén a kiadásokon is spórolhatnak. Egy másik elnökségi tag ezt azzal egészítette ki, hogy tudomása szerint biztosítottnak látszik a kölcsön erre az évre eső (mintegy 27 millió forint) fedezete. Úgy tudjuk, az első részletet augusztus 15-ig kell teljesíteni.

Dickmann Sándor szeptember 1-jére kilátásba helyezett távozása kapcsán azt is megjegyezte, hogy abban a közelmúltban született gyermeke is szerepet játszott, több időt szeretne a családjával tölteni. Elértük az azonnali hatállyal távozó Nyulasi Andrást is. A lemondását elismerte, ám azt nem kívánta kommentálni.


Megbomolhat a többség

A távozások időzítése ezzel együtt is jelentős változást hozhat az elnökségben: az alapszabály szerint ugyanis két közgyűlés (évente egy kötelező) között legfeljebb két elnökségi tag helyére hívhatnak (kooptálhatnak) újat. Több forrásunk – köztük elnökségi tagok – is arról beszélt, ha ennél többen távoznak, akkor új választást kell tartani. Ezzel akár a Horovitz Tamás elnök mögötti többség is megbomolhat. Eközben úgy értesültünk, a hitközségi tagok egy csoportja aláírásokat gyűjt, rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezik.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában