Jegyzet: A nagy majré

Az Együtt 2014 szerdán bejelentette, hogy ha az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisíti az előzetes feliratkozásról szóló szabályokat, s erre a kormányoldal az alkotmány módosításával válaszol, akkor a Parlament elé hívják a polgárokat tüntetni. Bár az Ab pénteki határozatára a Fidesz úgy döntött, nem lesz regisztráció, az ügynek van egy meghökkentő mellékzöngéje. Szőke Tímea jegyzete

Az E14 terveire a Civil Összefogás Fórum (CÖF) azzal az állásponttal reagált, hogy elfogadhatatlan fenyegetni és nyomást gyakorolni az Alkotmánybíróságra, illetve a Békemenet elmegy a Parlament elé, és a tüntetni szándékozók oda már nem fognak beférni.

Megtudhattuk tehát, hogy tüntetni egyet jelent a fenyegetéssel, ellentétben azzal, amit általában gondolunk, hogy az ilyesmi a véleménynyilvánítás egyik törvényes eszköze. Az is kiderült, a CÖF-nél az Ab tagjait bizonyára ideggyengének tartják, akik közszereplőkként majd összeroppannak a szörnyű nyomás alatt, amikor a demonstrálók nyilvánosan követelik, mit is várnak tőlük. Utóbbiak azok az emberek, akiknek e nyilvános követeléshez való jogát többek között az alkotmánybírák védelmezik.

Szerencsére azonban, van egy felkent szervezet (a CÖF), amely eldönti, miért lehet tüntetni és miért nem, s ha kell, majd testével akadályozza a fenyegetőzőket.

Szőke Tímea