Jegyzet: A hatalom ára

Kormányellenes ukrán tüntető Molotov-koktéllal a kezében
Kormányellenes ukrán tüntető Molotov-koktéllal a kezében - © Fotó: Getty Images
Ukrajna a Rubiconhoz érkezett, és úgy tűnik, egyre inkább megmerítkezik a folyóban, amelyet ebben az esetben polgárháborúnak hívnak. Szabó Zsolt László jegyzete.


Sokáig úgy tűnt, az őszi összecsapások után a tárgyalóasztalnál születhet megoldás a belpolitikai válságra. A miniszterelnök távozott, néhány napja az amnesztiatörvény is életbe lépett, a kijevi fejlemények azonban kedden váratlan fordulatot vettek, hiszen ismét egymásnak estek a demonstrálók és a rendőrök, immár lőfegyverekkel. A türelem elfogyott, egyetlen szikra elég volt, hogy ismét lángra lobbanjanak az indulatok, amelyeknek e sorok írásakor már 26 áldozata van.

Hogy miért fajult idáig a helyzet? Azt gondolom azért, mert a politikai megoldást elszabotálták. Talán nem volt ez érdeke sem a kormánypártnak, sem pedig az ellenzéknek. Janukovicsnak például azért, mert ezáltal az erőskezű államférfi szerepében mutatkozhat, és nem mellesleg pozíciói is erősödhetnek az ellenzékkel szemben, akár annak árán is, hogy ezért emberi életekkel fizetett az ukrán társadalom. Korábban arról írtam, hogy Ukrajnából leginkább a vízió hiányzik. Most ennél nagyobb problémája van az országnak, tét ugyanis immár az ország egysége.

– Szabó Zsolt László –