Jegyzet: A harc tétje

Orbán Viktor
Orbán Viktor - © Fotó: AFP
Simicska kirohanása, akár kiszámított volt alpáriságában, akár nem, annyiban mindenképpen előrelépés, hogy kiegyenesítette az Orbánnal való konfliktust tavaly nyár óta övező kérdőjeleket és láthatóvá tette az ország első számú oligarchája és az első számú politikai vezető közötti törésvonalakat. Ratalics László jegyzete.

Ma, amikor szinte semmit sem érzékelhetünk abból, hogy milyen valódi, mögöttes szándékok húzódnak a „kétharmad” legfontosabb döntései mögött – bár szerintem ezzel lassan a Fidesz politikusai közül is egyre kevesebben vannak tisztában –, ez az információ értékes. Önmagában viszont kevés ahhoz, hogy az ember képes legyen levonni belőle a helyes következtetéseket.

A bennfentes hírek feltétlen összecsengenek abban, hogy Simicska és csapata „kormány volt a kormányban”, a nagy pénzeket (EU-források, infrastruktúra-fejlesztés, agrártámogatások, stb.) ők csapolták Orbán asszisztálásával a párt hűbérrendszerének tartós olajozásához, s valóságossá lényegült az a „pletyka” is, miszerint a tavalyi választási győzelemmel kezdődött el Orbán igazi „szabadságharca”. A háború tétje: sikerül-e lenyomnia a legerősebb kiskirályokat, s ha igen, ami elég valószínű, lebontja-e szuperhatalmával a demokrácia maradékát?

– Ratalics László –