Jegyzet: A bőség kosarából…

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: AFP
Nem túl tapintatos, ám lényegre törő volt a kollégák kérdése, amelyet bő hét esztendővel ezelőtt egy brüsszeli sajtószemináriumon több uniós tisztviselőnek, politikusnak is feltettek: Mit szól ahhoz, hogy az EU-ból érkező pénzösszegeket idehaza egész egyszerűen lenyúlják? Fábián György jegyzete.

Többé-kevésbé zavarba jövet, leginkább a megfelelő ellenőrzési folyamatok, lehetőségek, biztosítékok (blabla…) meglétére utaló válaszkísérletek hangzottak el.

A kérdésben megfogalmazott erős és köznapi általánosítás nyilván túlzás volt az újságírók részéről, a helyzet abszurdságának hangsúlyozására ebben az országban – ahol a valószerűnél jóval drágább autópályák, negyvencentis kilátók és egyéb szépségek példái mellett gyakorta felhozott vád a forráselosztó rendszerrel szemben az is: túl sok kézen megy keresztül a massza. Ilyen projektcégek, olyan tanácsadók, nyitó, záró és közbülső hacacárék, bonyolítók és társaik – sorolják ilyenkor.

Sajátos birodalom épült. Kis magyar pályázatokrácia. Miközben mi gyakran csak egy-egy falatkáját látjuk (érezzük) a nem csak csokitól szagló tortának. Persze lehet, hogy csak nekünk büdös. Mivel – ahogy Hofi mondaná – kimaradtunk belőle.

– Fábián György –