Nagyvilág

2012.09.26. 17:01

Pussy Riot-ügy - Pénzzel jutalmaznák a nyomravezetőket

Moszkva, 2012. szeptember 26., szerda (MTI) - Pénzzel jutalmazná a Pussy Riot punkegyüttes szabadon lévő tagjainak nyomára vezetőket a Nasi (Mieink), a Kremlt támogató orosz ifjúsági mozgalom vezetője - értesítette szerdán a szervezet az Interfax orosz hírügynökséget.

Moszkva, 2012. szeptember 26., szerda (MTI) - Pénzzel jutalmazná a Pussy Riot punkegyüttes szabadon lévő tagjainak nyomára vezetőket a Nasi (Mieink), a Kremlt támogató orosz ifjúsági mozgalom vezetője - értesítette szerdán a szervezet az Interfax orosz hírügynökséget.Konsztantyin Goloszkov 50 ezer rubellel (körülbelül 350 ezer forinttal) honorálná azt, aki hiteles információval szolgálna. Az orosz punkegyüttes azon tagjainak a tartózkodási helyét szeretné megtudni, akik részt vettek a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban februárban rendezett "punkimán", de elrejtőztek a felelősségre vonás elől.

A Nasi vezetője egyúttal gyűjtést hirdetett a világhálón, hogy minél nagyobb pénzjutalmat lehessen kitűzni a nyomravezetőknek.

Az orosz ortodox egyház főszékesegyházában készült videofelvétel szerint a Putyin-ellenes akcióban legalább öt fiatal nő vett részt, akik közül hármat augusztus közepén nem jogerősen egyenként két év javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélt egy moszkvai bíróság "vallási gyűlölet által motivált garázdaság" címén. A fellebbviteli tárgyalást október elsejére tűzték ki.

A Pussy Riot többi tagja ellen hetekkel ezelőtt körözést adott ki a moszkvai rendőrség. Egyes hírek szerint ketten külföldre menekültek.

A Kremlt támogató mozgalmat, a Nasit 2005-ben hozták létre az elnöki hivatalban Vlagyimir Putyin politikai kurzusának támogatására, az ország alkotmányos rendjének védelmére. Célul tűzték ki, hogy Oroszországot a világ vezető hatalmává kell tenni.

A Pussy Riotot kedden az Európai Parlament illetékes bizottságai az idei Szaharov-díj jelöltjei közé sorolták.

A lépést Konsztantyin Dolgov, az orosz külügyminisztérium emberi jogi megbízottja az orosz igazságszolgáltatásba való beavatkozásnak minősítette.

Szerdán az orosz parlament alsóháza elé került az a törvénymódosítási javaslat, amely a hívők érzéseinek megsértését bűncselekménnyé nyilvánítaná. A javaslatot a duma mind a négy képviselőcsoportja támogatja.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!