Jégkorong-vb – Chernomaz a csapat karakterét és Vay teljesítményét emelte ki

Vay Ádám
Vay Ádám - © Fotó: Molnár Péter
Szentpétervár – Csapatának jellemét, karakterét és Vay Ádám kapus teljesítményét emelte ki Rich Chernomaz szövetségi kapitány a finnek elleni 3-0-s vereség után az oroszországi jégkorong-világbajnokságon.

“Ez egy teszt volt a számunkra, miként tudunk felállni a franciák elleni vereségből, és felkészülni a finnekből, akiknek a világ egyik legjobb válogatottja van. Ellenfelünk megmutatta kiváló erejét, gyorsaságát, kitartását” – mondta Chernomaz. Hangsúlyozta: szerették volna minél tovább játszani saját játékukat.

“Noha ötven lövésnél többet kaptunk, így is elégedett vagyok a védekezéssel. Vay, aki az előző idényben a MOL Ligában, Debrecenben védett, nagyon fiatal, 22 éves, és úgy állt be, hogy nem volt veszíteni valója. Nagyon atlétikus, jól harcol és most kifogástalan volt. Vele az élen megnehezítettük a finnek dolgát, együtt küzdöttünk. Az viszont zavaró volt, hogy védekezésből nem tudtunk átfordulni támadásokba.”

Kari Jalonen, a finnek szövetségi kapitánya szintén kiemelte Vayt:

“A szentpétervári csoportban ez volt az eddigi legjobb kapusteljesítmény” – mondta, majd rátért saját csapatára. “Lassan kezdtünk, de legalább végig, hatvan percen át jól védekeztünk. A második harmadtól egyértelműen mi irányítottuk a játékot.”

A mérkőzés legjobbjának választott Vay Ádám szerényen megjegyezte: az a feladata, hogy kivédje a korongokat, és sajnos háromszor ez nem sikerült neki.

“Tudtuk, hogy nyomni fognak a finnek, de ők nem készülhettek fel rá, hogy ilyen jól védekezünk majd. Remekül blokkoltak előttem a srácok, mindenki próbálta feledtetni a franciák elleni vereséget. Élvezem minden percét a vb-nek. A teljesítmény miatt elégedett vagyok, az eredménnyel nem.”

A Finnországban légiós Sebők Balázs elmondta, majd gratulál a finn barátainak, de bízik benne, hogy ők is megdicsérik a magyar válogatottat.

“Jól játszottunk, de ez főleg a védekezésünkre igaz. Vay Ádám meccsben tartott minket, szenzációs napot fogott ki, és mindenki próbált neki segíteni. Azzal viszont nem lehet meccset nyerni, hogy nem lövünk gólt.”

Vas János sem volt elégedett, és ő is azt emelte ki, hogy sokkal inkább a védekezéssel törődött a csapat, és a támadásvezetéseknél sokszor felelőtlenül lemondtak a korongbirtoklásról.

“Nem kellett volna annyiszor eldobni magunktól a korongot, mert így mindig jöhettek a finnek. Lehet, hogy rövid időre felszabadult a kapunk, de építkezni nem tudtunk. Sajnálom, hogy nem lett szorosabb a meccs. Jó, hogy gyorsan jönnek a meccsek egymás után, mert gyorsan túl kellett tennünk magunkat a franciák elleni kudarcon.”

– MTI –
hirdetés