Nagyvilág

2013.03.11. 14:16

Universiade - Kazany készen áll a rendezésre

Budapest, 2013. március 11., hétfő (MTI) - Kazany készen áll a júliusban sorra kerülő 27. nyári Universiade megrendezésére - jelentette ki Oleg Matyicin, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) alelnöke.

Budapest, 2013. március 11., hétfő (MTI) - Kazany készen áll a júliusban sorra kerülő 27. nyári Universiade megrendezésére - jelentette ki Oleg Matyicin, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) alelnöke.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) meghívására Budapestre érkezett orosz sportdiplomata a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy a seregszemle történetében először a nézők élő tévéközvetítés révén tájékozódhatnak az eseményekről, összesen 60 órában.

"Több mint 12 ezer sportolót várunk 27 sportágban, eddig 121 ország jelezte hivatalosan a részvételét, és a világ minden tájáról 20 ezer önkéntes is jelen lesz" - fejtette ki Oleg Matyicin. Hozzátette: 45 új vagy felújított létesítmény áll majd a résztvevők rendelkezésére, a 45 ezer férőhelyes futballstadiont és az uszodát áprilisban adják át.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Magyarország - amelynek eddigi összmérlege az Universiadékon 118 arany, 93 ezüst és 102 bronzérem - 21 sportágban képviselteti magát Kazanyban július 6-17. között, a csapatsportok közül férfi és női vízilabdában, valamint a női kosárlabdában.

Tóth Miklós, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke elmondta, a 2019-es Universiade megrendezésére - Brazíliaváros és Baku mellett - várhatóan jelentkező Budapest jó úton halad, ezt jelzi az elmúlt 30 évben Magyarországon lebonyolított tíz egyetemi világbajnokság, illetve hogy Győr lesz a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) házigazdája.

A 30. nyári Universiade megrendezésére Budapestnek március 30-ig kell jelentkeznie, a pályázat leadási határideje pedig szeptember 14-e. A helyszínről november 9-én döntenek Lausanne-ban, a FISU végrehajtó bizottságának ülésén.

Magyarország 1935-ben és 1954-ben főiskolás világjátékoknak, 1965-ben pedig Universiadénak adott otthont.

A legutóbbi, 2011-es Universiadéról a magyar küldöttség hat arany-, egy ezüst- és négy bronzéremmel tért haza a kínai Sencsenből.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!