Újra él a gyermekzsivaj

2020.05.27. 07:30

Az óvodai visszailleszkedés sem zökkenőmentes

Már az első napokban a szülők fele úgy döntött, óvodába viszi gyermekét.

Fotó: Matey István

Fotó: Matey István

A múlt heti ügyeleti rend után ettől a héttől újra kinyithattak az óvodák Debrecenben. A Liget Óvoda Tessedik utcai telephelyén kedd délelőtt már az udvaron játszottak az apróságok: körbe-körbe motoroztak, a mászókán, csúszdán csüngtek.

– Mindhárom tagintézményünk iránt igen nagy érdeklődést mutattak a szülők. A Tessedik és a Bartók utcai óvodában több mint 50 százalék felett van máris a kihasználtság, a Babits utcaiban 45 százaléknál tartunk. Személy szerint azt támogatom, hogy a szülő maga döntsön arról, milyen kockázatot vállal, hiszen ez továbbra is egészségügyi veszélyhelyzet – beszélt az újranyitásról Korpai Beáta, a Liget Óvoda intézményvezetője.

A múlt héten 15 gyereket fogadtak az ügyelet alatt a Tessedik utcai óvodában. Most 44 főnél tartanak, s a héten ez a szám tovább fog emelkedni. A megnövekedett létszámmal a járványügyi kockázat emelkedhet, de a cél ennek minimalizálása.

„Szigorú egészségbiztonsági protokollt állítunk fel, gyakorlatilag a kritikus pontokat kell ilyenkor újra felmérni”

– tudatta az intézményvezető.

A Liget Óvodában a teljes körű egészségfejlesztési program eddig is kiemelt szerepet kapott a gondozásban, s a nevelők a digitális nevelés keretében is tartották a kapcsolatot a szülőkkel.

– A távolságtartás már egy kicsit komolyabb dolog egy óvodában, így nagyon fontos a rugalmas, de folyamatos napirend. Ha az időjárás engedi, kint vagyunk a szabadban. A foglalkozásokon változatos módszertannal próbáljuk a gyermekek közötti érintéseket minimalizálni a csoportokban – beszélt a mindennapokról Korpai Beáta. Hozzátette: – Nagyon fontos, hogy egészséges gyerekek jöjjenek be. Ehhez a szülők minden előzetes tájékoztatást megkaptak. Szájmaszkban, kézfertőtlenítést követően beléphetnek a szülők az óvodába, azonban minden reggel van egy felelős, aki figyeli, hogy ne kelljen várakozniuk, illetve arra kértük őket, minél kevesebb időt töltsenek az épületben. A gyerekek kizárólag kötelező kézmosás után mehetnek be a csoportba – részletezte az intézményvezető.

Az óvodákban mindenki dolgozik, szabadságoltatás egyelőre nincs. A gyermekek ellátását teljes dolgozói létszámmal valósítják meg.

Újra alkalmazkodni kell

Azzal, hogy a szülők egy része visszatér dolgozni, a gyerekek pedig bölcsődébe, óvodába mennek, a családok élete ismét megváltozik az elmúlt hetekhez képest. Ez a változás ugyanúgy nehézségekkel járhat együtt, mint az, amikor a járványhelyzet elején a bezártsághoz kellett alkalmazkodniuk a családoknak.

– Minden gyerek más, így máshogy is reagálnak a körülöttük zajló eseményekre. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a gyerekek könnyebben alkalmazkodnak a megváltozott helyzetekhez, viszont ehhez mindenképp szükséges egy biztonságot nyújtó és támogató családi háttér megléte. A jelenlegi helyzetben azonban a szülők is feszültek és bizonytalanok lehetnek, ez a szorongás pedig kihat a gyerekekre, emiatt akár a viselkedésük is megváltozhat – beszélt az óvodák, bölcsődék újranyitása kapcsán a gyerekek helyzetéről Demeter Dóra, a Megoldásközpont Magazin Önismeret rovatának alkotója, óvodásoknak angol nyelvet tanító pedagógus. Hozzátette:

„Vannak olyan gyerekek, akik, ha bölcsődéből, óvodából hazaérnek, jobban keresik szüleik közelségét, és akadnak olyanok is, akik hisztisebbek, feszültebbek lehetnek.”

– Az is jellemző lehet, hogy olyan viselkedést mutatnak, ami kisebb korukban volt rájuk jellemző, például szobatisztasági gondok, alvási problémák jelentkezhetnek – mutatott rá Demeter Dóra.

Mese és játék is segíthet

A szülőktől való elszakadás sem minden esetben megy zökkenőmentesen, ez a két hónapos otthonlét után is igaz.

– Az elmúlt hetekben minden családnál kialakult egy viszonylagos napi rutin az otthonlétben is, és a gyermekek most megint visszacsöppennek egy másik világba, amit már ugyan ismertek, mégiscsak új az elmúlt időszakhoz képest. Teljesen felkészíteni nem lehet őket, de a szülők sokat tehetnek azért, hogy megkönnyítsék ezt a folyamatot, nagyon fontos a megfelelő kommunikáció – persze a gyermekek korának megfelelő módon. Beszélgessenek a gyermekkel a bölcsődéről, az óvodáról a kezdés előtt, hiszen minél részletesebben mesélnek arról, hogy mi vár rájuk, annál kézzelfoghatóbbá válik, hogy mi, miért történik – adott tanácsot a pedagógus. Kitért arra is, hogy mesével és játékkal fel lehet készíteni a család legkisebb tagjait. A bölcsis és ovis életről szóló mesék feszültségoldó hatással is bírnak, enyhíthetik a gyermekek félelmeit.

Óvodáskorban jelenik meg a szerepjáték, ami szintén sokat segíthet abban, hogy a gyermekek megértsék a körülöttük zajló eseményeket.

Gondot is okozhat

Egyelőre most két hónap maradt ki, bár nem tudni, mi következik még. Vannak olyan szülők, akik nem viszik vissza most az óvodába a gyerekeket.

Ez teljesen család- és szituációfüggő, hiszen vannak olyan családok, ahol a szülők nem engedhetik meg maguknak, hogy otthon maradjanak.

– A gyerekek általában várják, hogy találkozzanak a barátokkal, pedagógusokkal. Ha a gyermek szeretne bölcsődébe vagy óvodába menni, akkor nem érdemes a szülőknek megfosztani ettől, mert minél több időt tölt otthon a csemetéje, később annál nehezebb lehet számára a visszailleszkedés – fogalmazott Demeter Dóra. Így folytatta: – Minél inkább közelítenek egymáshoz a család és az óvoda elvárásai, a gyermeknek annál könnyebb lesz a visszailleszkedés – mutatott rá az óvodásokkal foglalkozó pedagógus.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában