Újdonságok az adócsomagban

Az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről  szóló törvénymódosításokat  novemberben fogadta el a parlament, s ezek értelmében több változásra is számíthatunk 2006-ban.

Változik a személyi jövedelemadóról szóló törvény. Az egyik legfontosabb változás, hogy a felső adókulcs 38-ról 36  százalékra csökken, az alsó, 18 százalékos kulccsal pedig a jelenlegi 1,5 millió forinttal szemben jövőre 1 millió 550   ezer forintos jövedelemig lehet adózni.

Az áfakulcs 25-ről 20 százalékra  csökkentését a parlament már korábban elfogadta, és az üzemanyagok esetében október elsejétől már hatályba is léptette, míg a többi terméknél a csökkenés január elsejétől lép életbe.

A jövedéki adó szabályozás az áfa-kulcsok változásával összefüggésben módosult. Az 5 százalékpontos áfa-kulcs csökkentést – a boron kívül – az összes jövedéki italnál kompenzálják.

A regisztrációs adó módosítása hangsúlyt helyez a  környezetvédelmi kritériumokra: az adótételt befolyásolja a motor károsanyag–kibocsátási normája. A törvénymódosítás bevezeti az avultatás intézményét: a teljesen új járműre meghatározott adótétel a törvényben írt mértékben csökken, arányosan a jármű korával.

A havi tételes egészségügyi hozzájárulás (eho) 2006. november 1-től szűnik majd meg, de már 2005. november 1-től csökkent a korábbi 3.450-ről 1.950 forintra.

Az új adófajtaként bevezetett luxusadó szerint a 100 millió forint feletti értékű ingatlanok tulajdonosainak a 100 millió forint feletti érték 0,5 százalékát kell évente befizetniük az önkormányzatoknak. Az adó az önkormányzatok bevétele.

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szabályai szerint tehetnek majd eleget a január  -jétől az adó- és járulékfizetési kötelezettségüknek írók, újságírók, színészek, képzőművészek, zenészek, táncosok, koreográfusok, filmesek és a tevékenységük ellenértékét kifizető cégek. E szakmák képviselői az ekho alapján elszámolt jövedelmük után 15 százaléknyi, a kifizetők 20 százaléknyi adót, járulékot fizetnek.

Az ekhót azok választhatják, akik évenként 25 millió forintnál alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek. A 15 százalékból 11 százalék a személyi jövedelemadó, négy százalék a nyugdíjalapé. Amennyiben a magánszemély nyugdíjas, vagy az adóévben a nyugdíjjárulékot a járulékfizetés felső határáig megfizette, akkor ezt a négy százalékos részt nem kell megfizetnie.

– Galambos Béla –