Javultak a gazdasági kilátások a világban

Szűk egy év alatt 7 százalékponttal javult a jelenlegi gazdasági helyzet megítélése a világ GDP-jét 75 százalékban előállító 23 országban, bár csaknem kétharmaduk szerint még most is kifejezetten rossz a helyzet – derül ki az Ipsos közvélemény-kutató és a Thompson Reuters hírügynökség felméréséből.

Az emberek saját jövőjének megítélésében azonban alig vannak többen a bizakodók, mint tavaly, a többség még mindig aggodalommal tekint előre. Mindkét válaszsor élmezőnyében, és a leginkább javuló véleményt alkotva azok az országok állnak, amelyek szinte alig érezték meg a globális válságot, gazdasági növekedésük magas szinten maradt: Kína, India, Brazília.

A jelenlegi helyzet megítélésében – ha javult is a vélemény – Magyarország sereghajtó, 93 százalék rossznak tartja azt, az emberek saját jövőjét tekintve viszont az alsó harmad elején áll, 30 százalék az optimista. Érdekes, hogy mindkét kérdésben hazánkkal szemben romló tendenciát mutat olyan példaként állított állam, mint Csehország, Lengyelország is.

A világ gazdasági teljesítményének háromnegyedét előállító 23 országban megkérdezett 24 ezer ember válaszaiból kiderül, hogy 17-ben (74 százalékukban) nőtt a jelenlegi gazdasági helyzet megítélése tavaly májushoz képest. Akkor csak 8-ban (35 százalék) ítélték jónak az állapotokat. A globális átlag viszonylag csekély, 7 százalékpont javulást mutat, de az átlagadat még így is a többség, 64 százalék rossz hangulatáról árulkodik. Az átlagon belül óriási a szórás. Az élbolyban van India, Kína, Brazília 10 és 20 százalékpontnyi növekedéssel és a lakosság 70-80 százalékának jó helyzetértékelésével, de a szűk egy év alatt bekövetkezett változás rekordere Ausztrália, ahol 45 százalékponttal javult az aktuális állapot megítélése.

Magyarország, noha most 5 százalékponttal többen vannak azok, akik jónak látják a helyzetet, abszolút sereghajtó, a lakosság 93 százaléka szerint a helyzet rossz. A legnagyobb mértékű hangulatromlás Oroszországban következett be (-11 százalék), de még az olyan országokban is többen látják rossznak a mostani helyzetet, mint Csehország, vagy a gazdaság zsugorodását Európában egyedüliként elkerült lengyelek körében.

Saját személyes jövőjének megítélése alapján a helyzet alig változott, a tavalyi felmérés 42 százalékáról 44 százalékra emelkedett, a többség tehát még mindig pesszimista. Itt is a feltörekvő Európán kívüli országok állnak az élen (70-80 százalék optimistával) – társaságukban ugyancsak a nagyot előreugró Ausztráliával. A sor végén Japán áll, az emberek 86 százaléka nem számít semmi jóra. A “jövőbe vetett bizalmatlanság” élén az oroszok állnak, minden negyedik romlásra számít, de a csehek pesszimizmusa is magasban van (29 százalék).

A magyarok 30 százaléka viszont javulást vár, ezzel az ország a 18-ik a sorban. Európa vezető gazdasága, a német válságból kilábalását övező bizonytalanságot tükrözi, hogy míg a jelenlegi helyzet megítélésében tavaly óta 20 százalékpont a javulás, saját jövőjükbe vetett bizalmuk 10 százalékponttal romlott mostanra.