Javult a cafeteriát tervező cégek aránya

Debrecen – A kis- és középvállalkozásoknál dolgozók számíthatnak leginkább cafeteriára.

Az enyhe javulás ellenére a kis- és középvállalkozások (kkv-k) több mint fele továbbra sem tervezi béren kívüli juttatással támogatni dolgozóit. Az étkezési hozzájárulás a legnépszerűbb juttatási forma, amit holtversenyben a munkába járás költségtérítése és a SZÉP Kártya követ. Míg a mikrovállalkozásoknál visszaesett, addig a kis-és középvállalkozásoknál nőtt a cafeteriát tervező cégek aránya” – derül ki a K&H kkv bizalmi indexéből.

Enyhén javult

Az év eleji mélyponthoz képest enyhén javult a cafeteriát tervező cégek aránya. Ennek ellenére továbbra is csak a vállalkozások mindössze 45 százaléka kalkulál a béren kívüli juttatások valamelyik formájával. Ez az arány jóval elmarad a válság előtti 2008-as csúcsidőszaktól, amikor még a kkv-k 80 százaléka alkalmazta azt, holott a cégek túlnyomó többsége szerint a gazdaság már túljutott a mélyponton. „Továbbra is az Erzsébet-utalvány a legfontosabb cafeteria elem. Ezt követi a munkába járás költségeinek megtérítése és a kedvező adózású SZÉP Kártya, míg pénzbeli jutalommal minden tizedik vállalkozás fogja támogatni dolgozóit” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Ami megegyezik

A különböző szektorokat tekintve igen eltérő a béren kívüli juttatások alkalmazásának gyakorisága. Míg az ipari, építőipari és a szolgáltató cégeknél nőtt, addig a kereskedelmi és a mezőgazdasági vállalkozásoknál nagymértékben visszaesett a cafeteriát tervező cégek aránya. Ami minden ágazatnál megegyezik, hogy az étkezési Erzsébet-utalvánnyal támogatják legtöbben a munkavállalókat.

HBN