Javulhat a kicsik versenyhelyzete

Budapest – A közel másfél évvel ezelőtti mélypontot követően egyre több vállalkozás bizakodik.

Erősödhet a kis- és középvállalkozások (kkv-k) piaci pozíciója, a vállalkozások negyede véli úgy, hogy egy éven belül javulhat versenyhelyzete – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.

Éppen ideje volt

Az élénkülésre nagy szükség van, hiszen a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában épphogy benne vagyunk a középmezőnyben, míg az Európai Unió tagállamai közül a sereghajtók táborát erősítjük. Félezer hazai kkv-t kérdeztek meg arról, hogyan alakulhat idén a versenyhelyzetük a konkurenseikhez képest. A közel másfél évvel ezelőtti mélypontot követően egyre több vállalkozás bízik javuló versenyhelyzetében. „A cégvezetők nyilatkozatai alapján azt látjuk, hogy a vállalkozások stabilnak vélik piaci pozíciójukat, hiszen döntő többségük szerint nem változik versenyhelyzetük versenytársaikkal szemben a következő egy év során. A javuló versenyhelyzetre számítók aránya azonban kismértékben nőtt, minden negyedik kkv véli úgy, hogy idén erősödhetnek konkurenseikkel szemben” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. A Világgazdasági Fórum legutóbbi versenyképességi rangsora alapján van még hova fejlődnünk, hiszen Magyarország világviszonylatban a 69. helyen szerepel.

Utolérhetik a nagyokat

A különböző méretű vállalkozások közül a legnagyobb kkv-k eddig általában jóval derűsebben látták piaci pozíciójukat, most azonban fordult a kocka: míg a középvállalkozásoknál erőteljesen csökkent a javuló versenyhelyzetre számítók aránya, addig a mikrovállalkozásoknál éppen ellenkezőleg, kifejezetten megugrott a jobb piaci pozícióra számító cégek aránya. Úgy tűnik tehát, hogy a kicsik felzárkózhatnak a nagyokhoz. Ez egybecseng azzal, hogy a kisebb vállalkozások sokkal inkább vállalkozásbarátnak látják a kormányzat gazdaságpolitikáját. Ha a különböző ágazatokat nézzük, elsősorban az ipari és a kereskedelmi cégek vélik úgy, hogy idén jobb helyzetbe kerülhetnek az ágazat többi szereplőjéhez képest, miközben az agráriumban az átlaggal megegyező arányban, a szolgáltató szektorban pedig csupán minden ötödik kkv vélekedik így.

HBN

Címkék: ,