Játszani ne engedd!

Különleges tárlat a szerencsejáték-függőségről
Különleges tárlat a szerencsejáték-függőségről - © Fotó: Matey István
Debrecen – Nemrég Debrecenben kiállítást rendeztek olyan képekből, melyeken diákok hívták fel a figyelmet a szerencsejáték-függőség veszélyeire. Ennek kapcsán kérdeztük a szakembereket a problémáról.

– Mint minden függőségnél, a szerencsejáték esetén sem önmagában a tevékenység okozza a problémát; azt kell nézni, milyen következményekkel jár együtt. Függőségről akkor beszélhetünk, ha a játék a személy mindennapi életére negatívan kihat: az egzisztenciájára, pénzügyeire, családi életére, munkájára, vagyis az életminőségét jelentősen csökkenti – magyarázza Demetrovics Zsolt, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora.

Visszamegy játszani

A függőség mint betegség hivatalos diagnózisának megállapításához az kell, hogy kilenc kulcstünetből legalább négy jelen legyen: az érintettnek anyagi problémái vannak, titkolózik a játékkal kapcsolatban, nem tudja annak mértékét kontrollálni (nem akar játszani, de aztán mégis…); párkapcsolatát vagy munkáját veszélyezteti a játék miatt; fontos tényező, hogy vissza akarja nyerni a veszteségeit, vagyis visszamegy játszani – sorolja a szakember.

– Azt mondjuk, két esetben nem tudja abbahagyni a szerencsejáték-függő a játékot: ha nyer, mert akkor épp jó szériája van, és ha veszít, mert akkor vissza akarja szerezni a pénzét. Azok a szerencsejátékok veszélyesek, ahol a tét emelhető, a játék gyors lefolyású, az eredmény rögtön megvan és gyorsan újra lehet játszani. Ezért nemigen válik valaki totótól vagy lottótól függővé, de tipikusan a fentiek jellemzőek a nyerőgépekre, a rulettre és sajnos, az online szerencsejátékok többségére is, ahova a játékgépek betiltása után várhatóan áttevődik a hangsúly. Különösen kockázatos, amikor a nyerés közeli élmény manipulált: a „majdnem nyertem”, két barack és egy alma jött ki – ez nem véletlenszerű, a gépet úgy programozzák, hogy ilyen eredmény sokszor legyen – mutatott rá Demetrovics Zsolt.

A teljes cikk a Naplóban.