Játékos formában a magyar nyelvért

Játékos formában a magyar nyelvért
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Hasznos feladatokkal igyekeznek közelebb hozni a nyelvet a gyerekekhez.

A Debreceni Művelődési Központ idén negyedik alkalommal rendezi meg a magyar nyelv napjához kapcsolódó programsorozatát. A főleg általános iskolásokat megszólító rendezvény játékos formában hozza közelebb a magyar nyelvet a gyerekekhez. Az idei mottó a látható nyelv, hiszen az olvasás és az írás által szemmel is tökéletesen érzékelhetővé válik a nyelvünk.

– Minden évben próbáljuk egy vezérgondolat köré szervezni a programokat, a mainak ezt a nevet adtuk: „Mert szemnek írunk, a fül második”, amely Arany János Vojtina levelekből származó sora. A programokhoz idén a Szent József Gimnázium is csatlakozott Papp Tibor avantgard művész vizuális költészeti kiállításával, amit hétfőn tárlatvezetés mellett is meg lehetett tekinteni – mondta el Új Judit programszervező.

Kattintásra galéria nyílik! Kattintásra galéria nyílik! ©

Megjeleníteni a nyelvet

– Ha ránézünk egy szövegre, annak a látványa is ad egy plusz információt. Nagyon fontos az interaktivitás, tehát nyelvi játékokkal, totókkal és kézműves foglalkozásokkal készülünk, amik e köré összpontosulnak: montázs vagy könyvjelző készítés, betűvonat, iniciálérajzolás, vagy éppen a keresztrejtvényfejtés, ahol a helyes megoldás egy szólás. A legfontosabb, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, ennek érdekében turnusokban járják végig a feladatokat. Az Alföldi Nyomdából elhozott Gutenberg-prés segítségével a fiatalok a magyar könyvnyomtatás hőskorába nyerhettek bepillantást – magyarázta a szervező érdeklődésünkre.

Végigjárni a betűvonatot

A prés mellett az egyik legérdekesebb rész az öt állomásból álló Újkerti Betűvonat nevű program volt, amelyben egy, a magyar nyelvről szóló vetítés jelentette az alapot, és ehhez kapcsolódó feladatokat oldottak meg a gyerekek. Például betűtésztából ételneveket, egy játszószőnyegen pedig betűvonatot rakhattak ki. Akiket érdekelt, azok pedig akár a jelnyelvvel is megismerkedhettek.

A feladatok sikeres végrehajtása után a résztvevőket a magyar nyelvhez kapcsolódó ajándékcsomagokkal lepték meg a szervezők.

HBN–MSZ


Immár hatodik éve ünnepeljük

November 13-át az Országgyűlés 2011. szeptemberében a magyar nyelv napjává nyilvánította, ugyanis anno ezen a napon fogadták el a magyart államnyelvvé tevő, a magyar nyelv és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvényt.
hirdetés