Magyarország

2008.06.15. 15:04

Törvénysértő megyei és városi önkormányzatok?

<p>Bár az elmúlt egy évben javult a helyzet, még mindig vannak olyan megyei és városi önkormányzatok, amelyek nem tartják be az elektronikus információ-szabadságáról szóló törvényt.</p>

Ez írja elő, hogy milyen adatokat kell kötelezően nyilvánosságra hozniuk az interneten, hogy bárki ingyen hozzáférhessen. A helyhatóságok egy része mégis fittyet hány a törvényre, mert a mulasztásért senki sem bünteti meg őket - állítják civil szervezetek.

Az Elektronikus információ-szabadságáról szóló 2005. évi XC. törvényt (röviden: Eitv) a megyei önkormányzatoknak és az 50 ezer lélekszámúnál nagyobb városoknak 2007. január 1-től kell kötelezően alkalmazniuk. A törvény tartalmazza mindazokat az információkat, amelyeket az önkormányzatoknak folyamatosan, korlátozások nélkül és ingyen, mindenki számára hozzáférhetővé kell tenniük az internetes honlapjukon. Ide tartoznak a jogszabály-előkészítéssel és jogalkotással kapcsolatos adatok, a képviselőtestületi szavazások eredményei, az ülések összefoglalói, valamint azt is fel kell tüntetni, hogyan véleményezhetik a terveket, döntéseket az állampolgárok.

Az Eitv életbe lépése óta bizonyos szempontok alapján háromszor elemezte az önkormányzati honlapokat a Nonprofit Szektor Analízis Egyesület (NOSZA) és a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata, legutóbb idén májusban. Bár némi javulást tapasztaltak, még mindig találtak hiányosságokat. Az egyik leggyakoribb hiba, hogy nem teszik fel a weboldalra az önkormányzati rendeleteket, de sokszor nem elérhetőek a rendeletalkotásra beterjesztett javaslatok sem, pedig a törvény előírja, hogy ezeket egy évig az archívumban kell tartani, hogy bárki elolvashassa őket.

Ugyancsak gyakori hiányosság, hogy nem teszik hozzáférhetővé a képviselőtestületek jegyzőkönyveit sem- mondta a Független Hírügynökségnek Verebes Ingrid, a NOSZA Egyesület projekt-koordinátora.

Az elmúlt egy évben az elemzések után a civilek figyelmeztették a hibákra az önkormányzatokat, amelyek ha lassan is, de többé-kevésbé pótolták az adatokat. Az 50 ezer lakosúnál nagyobb városok közül idén májusban már csak kettő, Sopron és Tatabánya önkormányzatának honlapján találtak komolyabb hiányosságokat.

A megyéknél sokkal rosszabb a helyzet: a 19 megyei önkormányzat közül 8-nak a honlapján nincsenek jegyzőkönyvek, így nem lehet megismerni a szavazási adatokat, 5 honlapon pedig nem szerepelnek a képviselőtestület nyilvános ülésére benyújtott, rendeletalkotásra irányuló előterjesztések. A legnagyobb problémákat Békés, Győr-Moson-Sopron, Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék önkormányzati honlapjain találták a kutatók.

Bár a törvényeket azért hozzák a jogalkotók, hogy azokat be is tartsák, az Eitv-nek megvan az a hátránya, hogy nincs benne szankció. Ez azt jelenti, hogy elméletben az összes önkormányzata nézve kötelező, mégis fittyet hánynak rá, mert megtehetik, hiszen nem büntetik meg őket a mulasztásért. Verebes Ingrid hozzátette: az elemzések után nekik csupán annyi mozgásterük van, hogy felhívják a helyhatóságok, a regionális közigazgatási hivatalok és az Önkormányzati Minisztérium figyelmét a hiányosságokra. Ezt a civilek folyamatosan meg is teszik, ám egyelőre nem sok sikerrel. A közigazgatási hivataloktól részválaszokat kaptak, "megígérték, hogy intézkednek" - fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!