Játék lenne a számokkal?

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Egymillió új munkahely: milyen valóság húzódik meg a kedvezőnek látszó statisztika mögött?

A kormányzati kommunikáció azt hirdeti, hogy nőtt a foglalkoztatottság, s jelentősen csökkent a munkanélküliség. Persze emlékezhetünk még az „1 millió új munkahely” választási ígéretére, s annak eddigi megvalósulására is. A GKI megvizsgálta, hogy milyen valóság húzódik meg a kedvezőnek látszó statisztikák mögött.

Torzító tényezők

A hivatalos statisztika szerint a foglalkoztatottak száma 2004-ről 2015-re nyolc százalékkal nőtt, azonban ez több torzító tényezőt is tartalmaz. Csak részlegesen számol a külföldön dolgozókkal, ezzel szemben teljes egészében a közmunkával (miközben a közmunkások tíz százaléka tud piaci munkahelyhez jutni). A külföldön dolgozó magyar állampolgárok két szempontból is javítják a hazai statisztikát. Ha korábban munkanélküliek voltak, akkor külföldre menve csökkentik a hazai munkanélküliségi rátát, s legalább egy évig növelik a foglalkoztatási mutatót. Ha korábban foglalkoztatottak voltak, akkor pedig a munkahelyük felszabadult a külföldre távozással, amely helyre újabb munkavállalót felvéve szintén csökkenhet a munkanélküliek száma.

Árnyalja a képet…

Tovább árnyalja a képet, hogy miközben a közszférában már a válság előtti szintet is meghaladja a foglalkoztatás, addig a versenyszférában még nem érte el azt. Ha a közfoglalkoztatásból csak azokat vesszük figyelembe, akik később piaci munkahelyen tudtak elhelyezkedni, úgy „csak” négy százalékkal nőtt volna a foglalkoztatottak száma tíz év alatt. Abban az esetben, ha a külföldön dolgozókat is kivesszük a statisztikából, még szerényebb, egy százalékos növekedés adódik, mely igazán nem tekinthető sikertörténetnek. Vizsgáljuk meg a probléma másik oldalát, a munkanélküliek számának alakulását! Szépen kirajzolódik a hivatalos adatokból, hogy a munkanélküliség 2010 után 300 ezer főre (részben a fiatalok és az 55 évnél idősebbek foglalkoztatása érdekében nyújtott adókedvezmények miatt) csökkent. Ha a közmunkásokat is munkanélkülieknek tekintjük, akkor a munkanélküliség 2004-hez képest duplájára, 483 ezerre nőtt.

HBN