Járdaépítésről, közfoglalkoztatásról is határozott Hajdúböszörmény képviselő-testülete

Akt.:
Járdaépítésről, közfoglalkoztatásról is határozott Hajdúböszörmény képviselő-testülete
© Fotó: Horváth Tamás
Hajdúböszörmény – Folytatja az önkormányzat az önerős járdaépítési programot.

Véglegesítették a 2016. évi közfoglalkoztatási programot, amelynek keretében sok egyéb között, a helyi sajátosságokra épülő program keretében kialakítják a vágóhíd technikáját.

Az utolsó márciusi képviselő-testületi ülésen elhangzott, hogy az idei költségvetésben iparűzésiadó-bevételként 1,4 milliárd forintot terveztek, de a város legnagyobb adófizetője átszervezési intézkedésekre hivatkozva fizetési csökkentést kért. Ezáltal a várható kiesés 400 millió forint, ami az iparűzésiadó-bevétel 27 százaléka. Mivel ezzel jelentősen kevesebb lesz az egy főre jutó adóbevétel a városban, a hazai központi költségvetésből a város pályázna az önkormányzatok működőképessége megőrzéséhez kiegészítő támogatásra. Az ülésen a képviselők úgy döntöttek, hogy az ehhez kiírt pályázaton részt vesz az önkormányzat.

Hajdúböszörmény az utóbbi években jelentős forrásokat juttatott a közétkeztetés szakmai feltételeinek javítására; minden főzőkonyhája rendelkezik a szükséges hatósági engedélyekkel. Ugyanakkor három éve ismét csatlakoztak az országos iskolatejprogramhoz, illetve tavaly jogszabály lehetővé tette, hogy az önkormányzat mint a köznevelési intézmény működtetője válassza ki a beszállítót. Az így felépített rendszer jól működik, ezért a közétkeztetési feladatokat ellátó Hajdúböszörményi Városgazdálkodási Nonprofit Kft. kérelmet vitt a testület elé, miszerint a tejtermékek tárolására hűtőszekrényt vásárolna. A 850 ezer forintot kiadást a képviselők elfogadták.

A közvilágítás korszerűsítése során a város LED-es izzókra váltotta korábbi lámpatesteit. Az így lekerült és feleslegessé vált 3 ezer 400 darab lámpatestet – úgy döntöttek –, nem tárolják, nem értékesítik, hanem odaajándékozzák testvérvárosuknak, Beregszásznak. A kárpátaljai város elavult, magas működési költségű közvilágítását úgysem tudná önerőből korszerűsíteni.

A hajdúváros több TOP-os (területfejlesztési operatív program) felhíváshoz szeretne csatlakozni. Például az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése elnevezésűhöz is, amelynek keretében a Petőfi utcai korszerűtlen háziorvosi rendelő helyett 4 háziorvosi és 6 fogorvosi praxis befogadására alkalmas centrumot hoznának létre. Ugyanakkor, egy másik program részeként, eszközöket vásárolnának a városi bölcsődébe.

Folytatja az önkormányzat az önerős járdaépítési programot, hiszen sok ingatlantulajdonos érdeklődik, s csatlakozna hozzá. Tavaly a Városüzemeltetési Intézmény két építőbrigáddal mintegy 1400 négyzetméternyi járdát épített városszerte. 2016-ban is folytatódik e program lakossági önerős, pályázati rendszerben történő kivitelezése – derült ki az ülésen. Az építőanyagárak növekedése miatt ez a program lakossági hozzájárulással a város kivitelezésében valósulhat meg. Pályázati űrlapokhoz a város házán lehet jutni.

HBN-BB