Járatsűrűség

Forgalom az Árpád téren
Forgalom az Árpád téren - © Forrás: Google Street View
A tömegközlekedés kimeríthetetlen témája a médiának: sokan használják, és mindig történik valami. Hol egy járatkimaradás, hol egy útvonal-módosítás, hol egy szóváltás az utastérben és már jól indul a nap. Réti János írása.

Debrecen egyik legkalandosabb útvonala a Csapó utca – Kassai út, megcifrázva az Árpád tér forgalmi dzsungelével, plusz a Nyíl utcával. Sőt, mi több! Nekem az az érzésem, hogy a Kassai út gépjármű-közlekedése nem szimmetrikus: több jármű jön Nyíregyháza felől, mint arra megy! Ez még nem dráma, minden járatnak élni kell, de ebben a nagy körforgásban hová lesznek a trolik? Mert, hogy több ötös jön az állomás felé, mint amennyi közlekedik a temetőhöz, az tuti. Na, jó, de közben hol vannak? Mert a temetőbe szép dolog kijárni, de onnan vissza még nem jött senki! Magyarul: annyi utas lehetne a sírkert felé, mint amennyi vissza. Nagyjából. Legfeljebb annyi a különbség, hogy kifelé locsolókanna, virág, növény; visszafelé már csak a kanna. A sírok gondozása, ápolása szép és felemelő, a trolik meg csináljanak amit akarnak, majd sorra kerülnek.

A másik: a Kassai út jobban be van lámpázva a kereszteződéseknél, mint más, hasonló forgalmú útszakaszok. Egy-két mellékutcát kivéve, lényegében mindegyik. Ezért aztán már megszoktuk, hogy minden sarkon állunk egy kicsit, várunk egy kicsit és aztán megyünk tovább. Lehet, eljön az idő, amikor beszélgetni is fogunk egymással. Erre számítani lehet, mert legújabban bevezette a vállalat, hogy a járművek ne az érkezési, hanem a továbbindulási rend szerint közlekedjenek. Azaz, amelyik vezető korábban ér a megállójába a kelleténél, az áll és vár. Nem hosszú ideig, de egy kávéra valót biztosan. Ezért javasolni fogjuk, hogy rendszeresítsünk egy presszóasztalkát és kínáljuk meg az utasokat. Kávéval, üdítővel, de legalább egy pogácsával, és úgy utazzunk tovább! Egész más lesz a közérzetünk. Ha 5-ös trolin voltunk, akkor nyugodtak lehetünk, jön a következő! Az is 5-ös lesz.

– Réti János –