Japán a Nemzetközi Bíróság elé vinné vitáját Dél-Koreával, Szöul hallani sem akar róla

Peking, 2012. augusztus 17., péntek (MTI) – Dél-Korea határozottan visszautasította Japán arra vonatkozó javaslatát, hogy a szöuli ellenőrzés alatt álló – vitatott hovatartozású – Dokdo-szigetek (Takesima-szigetek) ügyét a hágai Nemzetközi Bíróság elé vigyék – derült ki pénteki hírügynökségi jelentésekből.

A japán kormány javaslata szót sem érdemel – hárította el a tokiói felvetést közleményében a dél-koreai kormány szóvivője. “Dokdo történelmileg, földrajzilag és a nemzetközi jog szerint Dél-Korea területének szerves része, s ebből kifolyólag nincs területi vita a szigetecskékről” – tette hozzá azzal a megjegyzéssel kiegészítve, hogy országa a legkomolyabban vesz minden “japán provokációt” Dokdo ügyében.

Gemba Koicsiro japán külügyminiszter pénteken Tokióban Dél-Korea nagykövete előtt vetette fel, hogy a két ország közösen forduljon Hágához területi vitájuk rendezése céljából.

Ugyancsak pénteken dél-koreaiak tucatjai tüntettek Japán szöuli nagykövetségénél, hogy elítéljék a japán “történelemhamisítást” és Tokió igényét a Dokdo-szigetekre. Egyúttal elutasították Tokió javaslatát, hogy a vitába bevonják a Nemzetközi Bíróságot.

A javaslat feszült légkörben született meg, amelyet részben Ri Mjung Bak dél-koreai államfőnek a szigeteken tett minapi látogatása váltott ki. A lépést Tokióban elfogadhatatlannak nevezték és hazahívták nagykövetüket. “A Takesima-szigetek történelmileg és nemzetközi jogilag Japánhoz tartoznak” – hangoztatta Noda Josihiko japán kormányfő.

A japán pénzügyminiszter pénteken ugyancsak bírálta a dél-koreai elnököt a szigeteken tett látogatása miatt, és azért, hogy a napokban bocsánatkérést követelt a japán császártól a történelmi múlt, a Korea japán megszállása (1910-1945) idején elkövetett cselekmények miatt.

A japán pénzügyi tárca vezetője kilátásba helyezte, hogy visszaeshetnek a kétoldalú devizaügyletek, amelyek – Tokió állítása szerint – Szöulnak kedveznek.

“Nem hagyhatunk figyelmen kívül semmiféle olyan megállapítást, amely a japánok ellen irányul” – jelentette ki Azumi Dzsun pénteken, s jelezte, elhalasztja szöuli látogatását.

A szóban forgó szigetcsoport a két ország között körülbelül félúton található, területe mindössze 0,18 négyzetkilométer. A tenger körülötte gazdag halban, s feltételezések szerint gázlelőhelyek is vannak a környéken. A szigeteken 1954 óta állomásozik a dél-koreai parti őrség, van rajtuk egy világítótorony, egy helikopter-leszállóhely és két mobiltelefon-adótorony. Egy koreai halász és a felesége lakja a szigeteket.

MTI