Januártól olcsóbb lesz a sertéshús

Januártól olcsóbb lesz a sertéshús
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – A támogatások is azt szolgálják, hogy az állattenyésztés teljesítménye javuljon.

Januártól csökkenhet a sertéstermékek fogyasztói ára, mivel 27 százalékról 5 százalékra mérséklődik a sertéstőkehús áfája – nyilatkozta agrárszektor.hu-nak adott évértékelő interjújában Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Az aszály ellenére

Bár a mezőgazdaságot idén rendkívüli aszály sújtotta, a növénytermelés összességében kedvező eredményeket ért el, miközben az állatállomány is nőtt. Az uniós és a hazai támogatások is azt szolgálják, hogy az állattenyésztés teljesítménye javuljon, részaránya pedig növekedjen a teljes mezőgazdasági termelésen belül. A tárca folytatja hungarikum-programját és továbbra is határozottan fel kíván lépni a genetikailag módosított szervezetek (GMO) ellen. A miniszter az állami földeladások kapcsán azzal lenne elégedett, ha minél több magyar földműves jutna földtulajdonhoz. A 2014-es év rekordtermelését természetesen nehéz megismételni, de minden nehézség ellenére 2015 is kedvező eredményeket hozott, különösen több éves összehasonlításban.

Hol kerék, hol talp

Kiemelkedően alakult a kalászos gabonák termése, az őszi betakarítású növényekre viszont kedvezőtlenül hatott az aszályos időjárás. Az állattenyésztésben alapvetően tovább folytatódtak a pozitív folyamatok, a nemzetközi piaci problémák azonban begyűrűztek a sertés- és a tejszektorba. A nyári aratás kedvező eredményekkel zárult, a 2015-ös termésmennyiségek kalászos gabonáknál elérik a 2014-es igen kedvező eredményeket, az elmúlt öt év átlagteljesítményét pedig mintegy ötödével meghaladják. Így nem csak az ország ellátása biztosított, hanem exportra is bőven jut.

HBN