Januárig házi őrizetben marad a BKV volt jogi igazgatója

A bíróság meghosszabbította Sziebert György, a BKV egykori jogi igazgatójának házi őrizetét – derül ki a Fővárosi Bíróság hétfői közleményéből.

A bíróság azzal indokolta döntését, hogy a kényszerintézkedés különös indoka továbbra is fennáll, ráadásul továbbra is tartani lehet attól, hogy a házi őrizet megszüntetése esetén megszökne, elrejtőzne. A közlekedési társaság egykori jogi igazgatóját a többi között kötelességszegéssel és bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják, az ügyben a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság nyomoz. A bírósági döntés szerint Sziebert György január 16-áig marad házi őrizetben.

Mint ismert, a BKV volt jogi igazgatóját tavaly december elején fogták el, miután egy III. kerületi bevásárlóközpont mélygarázsában több mint 11 millió forint “kenőpénzt” vett át egy, a BKV-val szerződésben álló cég munkatársától. A rendőrség még aznap este házkutatást tartott a BKV székházában, ahol bizonyítékokat talált arra, hogy a Budapest Airport Zrt. jogi igazgatója – összejátszva korábbi beosztottjával, aki közben a BKV jogi igazgatója lett – a Budapest Airport Zrt.-vel szerződésben álló ügyvédi irodáknak fiktív megbízásokat adott. Ezek azonban a megbízási díj egy részét visszaadták neki. A nyomozás közben kiderült, hogy a BKV Zrt. jogi igazgatója hasonló jellegű bűncselekményeket követ el. December elején ismét házkutatást tartottak a BKV székházában, ahol egy informatikai szerződést kerestek. A 28 milliós szerződésből állítólag 10 milliót kaptak volna vissza a megvesztegetett vezetők. Az ügynek hat gyanúsítottja van, köztük a BA és a BKV jogi igazgatója is. Sziebert György azóta előzetes letartóztatásban volt.

Sziebert Györgyöt később újabb bűncselekményekkel gyanúsították meg

Azóta Sziebert Györgyöt később újabb bűncselekményekkel gyanúsították meg: eszerint a férfi egy 120 millió forintos budai ingatlanhoz jutott 60 millió forintért úgy, hogy közben megvesztegette az egyik kereskedelmi bank és egy ingatlaniroda vezetőjét is.

A Fővárosi Bíróság szeptember döntött úgy, hogy megszünteti a volt jogi igazgató előzetes letartóztatását, azóta van házi őrizetben. A közlekedési társaság volt jogi igazgatóját gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által, kötelességszegéssel, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekményekkel gyanúsítja a rendőrség.