Januári fogyókúra: így valósítsuk meg a fogadalmunkat 5 lépésben!

Januári fogyókúra: így valósítsuk meg a fogadalmunkat 5 lépésben!
© Fotó: Archív
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Először is kérdezzük meg magunktól, hogy valóban meg akarunk-e változni, vagy csak a külvilágnak szeretnénk jobban megfelelni?

Ha valós a motiváció, akkor határozzunk meg konkrét, reális célokat! Ahelyett, hogy Le fogok fogyni! mondjuk azt, hogy „Minden héten minimum fél kilót fogok fogyni, hogy minél jobban érezzem magam a bőrömben!” vagy „Minden nap reggelizni fogok és hetente háromszor sportolok!”

Gyűjtsük össze azokat az elhatározásainkat, amelyek lépésről-lépésre segíthetnek elérni a célunkat – például sétálok minden nap húsz percet, legalább heti négyszer főzök otthon – és tegyük ki a listát egy jól látható helyre, hogy minden nap emlékeztessük rá magunkat!

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása szerint fontos, hogy fogyasszunk naponta 400 gramm gyümölcsöt és zöldséget, legalább egyszer teljes értékű gabonafélét, fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket, és hetente legalább egyszer halat. Minden főétkezésünk tartalmazzon teljes értékű fehérjét (húst, halat, tejet, tejterméket vagy tojást)! Táplálkozzunk rendszeresen, napi három-öt alkalommal, és gondoskodjunk a bőséges folyadékbevitelről (elsősorban ivóvíz formájában)!

Vezessük az eredményünket egy naplóban! Ha látjuk, hogy honnan indultunk és mennyit tettünk meg az előre kitűzött cél érdekében, akkor tovább maradhatunk motiváltak. Ha pedig fogytán van a lendületünk, a naplóból meríthetünk egy kis extra erőt.

Ha úgy érezzük, hogy egyedül nem tudunk megbirkózni étrendünk megváltoztatásával, forduljunk dietetikushoz, akitől tanácsot kérhetünk minden táplálkozást érintő kérdésben. Használjuk az országos lefedettségű és bárki által elérhető MDOSZ dietetikus címtárat a http://dietetikuskereso.mdosz.hu oldalon.

HBN