Helyi közélet

2015.11.28. 09:09

Még sok levél van a fákon

Debrecen - Tavaly ősszel 1800 tonna, ebben az évben eddig 580 tonna falevelet vett át az AKSD.

Debrecen - Tavaly ősszel 1800 tonna, ebben az évben eddig 580 tonna falevelet vett át az AKSD.

Az elmúlt hetekben jelentős mennyiségű levél hullott le a fákról. Abban, hogy ez eddig nem okozott komoly problémát a megyeszékhely közlekedésében, nagy szerepe van az AKSD-nek, akik az önkormányzattal kötött szerződés alapján a város keleti felének úttestjeiről, járdáiról gyűjtik össze, szállítják el a lombot. (A kerékpárutakról nem.) A parkokban mindenütt ez a cég végzi ezt a tevékenységet. A város nyugati felében a Bazár Parking 2000 Kft. dolgozik ezen.

Rendszeresen, tervszerűen

Képesné Domokos Csilla, az AKSD Kft. szóvivője azt közölte, hogy mivel az idén ősszel kifejezetten jó idő volt, – más évektől eltérően – a lomb nagy része most nem hullott le október közepéig-végéig. A 80 százaléka az elmúlt két hétben esett le a fákról. Emiatt jelenleg teljes kapacitással dolgoznak, eddig körülbelül a munka 40 százalékával végeztek. Várhatóan december elején fejezik be a falevelek összetakarítását. A járdákat kézzel és kisgépekkel egyaránt tisztítják. A hozzájuk tartozó, frekventált, forgalmas helyeken lévő járdákat, buszmegállókat minden munkanapon, egyéb területekre heti 1-2, vagy havi 1 alkalommal kerül sor.

A város zöldfelületein pontos ütemterv szerint haladnak. A kiemelt részeken idén kétszer tudnak végigmenni. Naponta nagyjából 50 köbméter levelet szállítanak el a parkokból, járdákról. Éjszakánként összesen 144 utcában nagy géppel sepernek.

„Illegális” lomb-kupacok

Folyamatosan problémát jelent, hogy a lakók egy része az ingatlanokon összegyűjtött lombot kisepri az útra. A seprőgépek azonban nem arra valók, hogy ekkora mennyiségű lombot felszívjanak – tájékoztatott a szóvivő. Hozzátette: az önkormányzat évről-évre 20-25, fasorral övezett utcára rendel meg lombszívást. Amennyiben a tervezett lombgyűjtést követően újabb lombkupac jelenik meg, annak elszállítását a polgármesteri hivatal vagy a DEHUSZ-tól, vagy az AKSD-től rendeli meg.

HBN–OCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában