étel-ital

2020.06.09. 17:18

Mi hol van jó helyen a hűtőben?

A jól berendezett hűtőszekrény alapvető fontosságú a biztonságos tárolás szempontjából. Nemcsak a hűtőszekrény ideális hőmérséklete a fontos, hanem az ételek helyes tárolása is. Nemcsak az élelmiszerpazarlást minimalizálhatjuk így, de még az ételmérgezés esélyét is.

Forrás: Shutterstock

Íme az Origo praktikus útmutatója arról, hogyan töltsük fel helyesen a hűtőszekrényt, hogy a lehető leghosszabb ideig maradjanak frissek az élelmiszerek.

A legfelső polcra kerüljenek a főtt és készételek, a középső polcokra pedig a tejtermékek, mint a tej, sajt, joghurt és a vaj, illetve a többi becsomagolt élelmiszer, mint a szalámik stb.

Az alsó polc a hűtő leghidegebb része, ahol a nyers húst és halat érdemes tartani.

Ha a nyers húsokat az alsó polcon tartjuk, távol minden más élelmiszertől, csökkenthetjük a keresztszennyeződés kockázatát.

Ha fentebb tennénk, a leve akár lecsöpöghetne, és beszennyezhetné a többi élelmiszert. A tojást tárolhatjuk az alsó polcon vagy az ajtó rekeszében.

A fiókokba a zöldségeket, salátákat és gyümölcsöket tegyük. Ez jó hely a gyógynövények tárolására is.

Az ajtó a hűtő legmelegebb része, itt a legmagasabb a hőingadozás. Tároljunk itt olyan élelmiszereket, amelyek természetesen tartósítottak, mint a lekvárok, a gyümölcslevek vagy a fűszerek.

10 extra tipp a tároláshoz

1. A nyers és a főtt ételeket amennyire csak lehet, tartsuk távol egymástól. A főtt étel kerüljön a legmagasabb polcra, a nyers pedig a legalacsonyabbra, így biztosan nem fog szennyeződni.

2. Rendszeresen tisztítsuk a hűtőszekrényt, ne hagyjuk lerakódni a szennyeződéseket. Mindenképpen takarítsuk a sarkokat is!

3. A friss alapanyagokat, például a salátákat vagy gyógynövényeket ne rakjuk túlságosan hátra, mert ott jóval hidegebb van. Könnyen elveszthetik az ízüket, ha túl hidegre kerülnek.

4. A vaj és a lágy sajtok kerüljenek a középső polcra, de akár az ajtópolcra is tehetjük ezeket.

5. Bizonyos zöldségeket és gyümölcsöket ne tegyünk a hűtőbe, mint az avokádó, a banán, a nektarin, az őszibarack, a körte, a szilva, a paradicsom. Ezek olyan gázokat bocsájtanak ki, amelyek gyorsítják az érési folyamatokat, így a mellettük lévő zöldségek gyorsabban tönkremehetnek.

6. Felbontás után az ételízesítőket, a lekvárokat és a dzsemeket a hűtőben kell tartani.

7. Minden főtt és nyers élelmiszert érdemes jól lefedni.

8. Soha ne tegyünk meleg ételt a hűtőszekrénybe, mert növeli a hőmérsékletet. Ez ételmérgezéshez vagy energiapazarláshoz vezethet.

9. Ne szobahőmérsékleten olvasszuk a húst és a halat, mert ezzel szaporodhatnak a baktériumok.

A fagyasztóból tegyük a hűtőbe inkább, hagyjuk ott kiolvadni. Ez több időt vesz igénybe, de biztonságosabb.

10. A hűtő rendszerezésénél figyeljünk arra, hogy az újonnan vásárolt termékeket ne a régiek elé tegyük. Így könnyebben elfeledkezünk róluk, ami szintén pazarláshoz vezethet.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!