Jövõ héten emelnek vádat Jackson orvosa ellen

Jövõ héten emelnek vádat Michael Jackson orvosa ellen a popsztár halála ügyében – erõsítette meg pénteken a Los Angeles-i körzeti ügyészi hivatal.

Közleményük szerint Conrad Murray-t hétfõn vádolják meg, ám a vádirat részleteit egyelõre nem ismertették. Az AFP ugyanakkor egy neve elhallgatását kérõ ügyészségi informátortól úgy értesült, hogy az orvos ellen nem szándékos emberölés miatt emelnek vádat.

Az ügyészségi bejelentés azután látott napvilágot, hogy napokon keresztül találgatások folytak Los Angelesben a houstoni  orvos elleni esetleges vádemelésrõl. Conrad Murray-t és ügyvédjét ugyanis Los Angelesben látták, ezért több médium is azt latolgatta, hogy az orvos az eljárás miatt érkezett-e a városba. Ügyvédje ugyanakkor kijelentette, hogy védencének kiskorú gyereke él Santa Monicában, így Murray magánügyek miatt utazott Texasból Kaliforniába.

Az AFP értesülései szerint az orvos ellen már pénteken vádat akart emelni az ügyészség, és azt szerették volna elérni, hogy Murray a bírósági meghallgatás elõtt adja fel magát a rendõrségen.

 Az önkéntes feladásról az ügyészség egyeztetett az orvos védõügyvédeivel is, azonban a Los Angeles-i rendõrség állítólag ellenezte a tervet. A város rendõrfõnöke, Charlie Beck ugyanakkor tagadta, hogy konfliktus alakult volna ki a kérdésben, és hogy a rendõrség az önkéntes feladás helyett a nyilvános letartóztatást és az orvos bilincsben való elvezetését favorizálták volna.

A Murray elleni várható vádemelést egyébként hónapokig tartó nyomozás elõzte meg, amelyben Michael Jackson tavaly június 25-i halálnak körülményeit vizsgálta a rendõrség.

 Az 56 éves orvos korábban elismerte, hogy õ adta be a rendkívül erõs altatót a sztárnak, akinek ezután leállt a szíve. Murray azonban azt is kiemelte: Jackson könyörgött neki, hogy adja be, mert a korábban használt szerek hatástalanok voltak. A popsztár halálát a toxikológiai vizsgálatok szerint a nagy dózisban adott, Propofol nevû szer okozta.