Magyarország

2018.05.30. 08:00

A hosszú élet titka: jóság és szeretet

Debrecen - A magyaros ételeket, főleg a kelt tésztából készült kalácsot szereti leginkább a 103 éves néni.

Debrecen - A magyaros ételeket, főleg a kelt tésztából készült kalácsot szereti leginkább a 103 éves néni.

Május 30-án, szerdán ünnepli 103. születésnapját Vántus Tivadarné Nagy Erzsébet. A Debrecen belvárosában élő néni ebből az alkalomból, gyermekei körében adott interjút lapunknak. Járókeretre támaszkodva, de saját lábán jött az asztalhoz. Kicsit már rosszul hall, és a látása sem a régi, de a feltett kérdésekre mindvégig összeszedett, logikus válaszokat kaptunk tőle.

Boltos és édesanya

A beszélgetés elején azt tisztáztuk, hogy Böske néni (így szólítják) még az Osztrák–Magyar Monarchiában, az I. világháború idején, 1915-ben Nagylétán látta meg a napvilágot, és ott töltötte a gyermekkorát is. Fiatalon, bátyjával együtt a helyi vegyesboltban dolgozott eladóként. – Eleinte nem értettem a kereskedelemhez. Tudatlanként kezdtem, aztán tudatossá váltam – fogalmazott. (Közben a néni gyerekei egy bekeretezett fotót mutattak, melyen 20-as éveiben járva örökítették meg Böske nénit. A kép alapján nagyon szép lány volt.) Elmondta: 1940-ben megismerkedett egy kárpátaljai, szintén boltos fiatalemberrel, akihez 1942-ben férjhez ment, és hozzáköltözött előbb Aknaszlatinára, majd Munkácsra. 1944 szeptemberében a férjét behívták katonának, majd egy évig nem látta őt.

Öt gyermekük született, négyen élnek közülük, Viktor, Irma, valamint az ikerpár: Marika és György. Mivel ő nagyon vágyott haza, 1965-ben Debrecenbe költözött a család, és a gyermeknevelés mellett párjával együtt a Sámsoni úti ABC-ben dolgozott. Férje 1970-ben meghalt. Erzsike néni 1975-ben lett nyugdíjas. Hat unokája és 7 dédunokája van.

„Haragban” a rendetlenséggel

– Manapság a napok lassan és nem jól telnek. Sokat ülök, lustálkodom. Reggel várom az estét, este meg a reggelt. A gyerekeim dolgoznak, nem érnek rá velem ücsörögni. Be-­benéznek, ellátnak mindennel, semmi nem hiányzik – fogalmazott. Arról is beszámolt, hogy mindig maga készíti el a reggelijét. Tejes kávét szokott a leggyakrabban főzni.

Napközben felmosogat, takarít. „Haragban” áll a rendetlenséggel. Néha hallgatja a rádiót. Követi a politikát, az áprilisi választáson szavazott, mozgóurnát vittek hozzá.

A száz év még valahogy elmegy, de a 103 év már borzasztó sok idő. Az ember teste ilyen korban már nem tudja azt elvégezni, amit az agya szeretne. Feledékenyebb vagyok"

– panaszkodott. Elmondta: amikor számvetést készít az életéről, nagyjából kiegyenlítik egymást a jó és a rossz történések.

Mit kell tennünk?

Azon a szokásán, hogy soha nem iszik szeszes italokat, a 103. születésnapján sem akar változtatni. Szereti a magyaros konyhát, a húslevest, a pörköltet és a sült húsokat.

Az utóbbiak fogyasztását azonban inkább kerüli, mivel a fogai már gyengék, nehéz a rágás. Mint elmondta, az édességeket is kedveli, főleg a kelt tésztákat, kalácsféléket, valamint a bejglit. Arra a kérdésünkre, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy az ember ilyen hosszú életet éljen, azt válaszolta, hogy jónak kell lenni és szeretni egymást – szerinte ezek a legfontosabbak.

- Orosz Csaba -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!