Jönnek az olimpiai bajnokok Debrecenbe

Jönnek az olimpiai bajnokok Debrecenbe
Elnökünkkel, Borbély Ferenccel és vezetőedzőnkkel, Gyöngyösi Andrással beszélgettünk a módfelett örömteli fejleményekről, amelyek hatására 2010 őszétől az OB I-ben rajtolhat felnőtt vízilabda-csapatunk.

OB I-es csapatot indíthat ősztől Debrecen a magyar vízilabda bajnokságban, erről határozott az MVLSZ június 25-én.

Elfogadták a Cívis Póló VSE és a DVSE első nagy közös projektjét, amellyel egy szintet (az OB I B-t) átugorva rögtön a legmagasabb osztályt célozták meg a mieink.

Mint tudjuk, az OB II-ben nagy eredményt ért el a DVSE, miután tavasszal veretlenül a 3. helyen végzett, aztán osztályozót vívhatott az OB I B-ért, ám az a párharc a szentesiek visszalépése miatt elmaradt, ezért automatikusan a második vonalba jutottak Kelemenék. Ez azonban – mint kiderült – csak egy közbülső lépcsőfok volt, mert lesz, ami lesz alapon beadták vezetőink az élvonalra is a pályázatot, amit tehát elfogadott a szövetség.

Gyöngyösi Andrással (szakmai vezető) és Borbély Ferenccel (elnök) beszélgettünk erről a témáról.

– Milyen a hangulatod most, András, hogy összejött, amiben titkon reménykedtél?

Gyöngyösi András: – Felemelő érzés, korábban nem is álmodtam, hogy ilyen hamar az élvonalba kerülhetünk, maximum későbbre számítottam. Innentől kezdve azonban a munka neheze következik. Először is bent kell maradnunk az OB I-ben, illetve ezzel párhuzamosan az utánpótlást kell továbbfejlesztenünk, hogy idővel a saját garnitúránkból tölthessük fel az élvonalbeli keret nagy részét.

Debreceni kötődés

– Azért már most is erős a debreceni kötődése a csapatnak…

Gy. A.: Igen, sokan az itteni egyetemen tanulnak, illetve ide kötődnek, és ez jó, mert azért az alapemberekre továbbra is számítani fogunk, akik az edzésmunkájukkal és a meccseken nyújtott teljesítményükkel ezt kivívták maguknak. Hozzájuk azonban kell majd erősítésként hozni embereket.

– Erről tudsz már most valami pontosabbat mondani?

Gy. A.: Nem szoktam a levegőbe beszélni, ezért most még semmi konkrétum nincsen. Azt azonban elmondhatom, hogy már megkerestek többen is, hogy nagyszerű, szuper, jönnének ide játszani, illetve attól amúgy se félek, hogy ne  tudnék játékosokat idecsábítani.

A debreceni csapat

– Milyen típusú csapata lehet ősztől Debrecennek?

Gy. A.: A mostaniakon kívül főleg az ifiből kinőtt játékosokra gondolok, vagyis fiatal gárdát szeretnék összehozni.

– Nem gondolod, hogy szükség lehet esetleg egy-két igazi veteránra, aki összefogja a gárdát?

Gy. A.: Nem hinném. Arra a játékra, amit mi akarunk majd művelni, elég lehet, ha minden poszton lesz jó fiatalunk, aki szó szerint meghal az edzéseken és a meccseken a medencében. Erre szeretnék építeni. Nagy munka lesz, ez egyértelmű.

– Kardinális kérdés lehet a pénz. Nyilván ez nem a te reszortod, de ami a játékosok ide hozatalát illeti, mire lehet számítani?

Gy. A.: Addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér. Nem fogunk olyat bevállalni, amire nincs pénz, vagyis az anyagiak fogják meghatározni, hogy hány fiatal tehetséget sikerül szerződtetni. Vezetőink egészen biztosan nem fogják szórni a pénzt, de nem is kell, bízom benne, hogy ez a keret, amennyire lehet megerősítve elég lesz a bent maradásra, egyúttal a fiataloknak nagyszerű példával szolgálhat, és magával húzhatja az utánpótlást is, amire szintén nagy gondot kell fordítanunk ezután is.

Miért is jó az élvonalbeli tagság?

– Annak idején is beszélgettünk már erről, de foglald már össze, hogy miért is jó még, ez az élvonalbeli tagság?

Gy. A.: Ha az anyagiakat nézzük, gyakorlatilag megspóroltunk egy OB I B-s költségvetést. Sőt, az OB I-ben bent maradni szerintem nem kerül többe, mint került volna a második vonalból oda felkerülni. A B csoportra is erősítenünk kellett volna, ráadásul ott nem fizeti a szövetség a játékvezetőket, míg a legjobbaknál igen. Emellett támogatót sokkal nehezebb találni a B csoportra, mint az élvonalra, ezt szerintem nem kell magyaráznom senkinek. A nézőket is könnyebben kicsábíthatjuk a neves, olimpiai bajnok vagy csak szimplán nagyon jó magyar pólósok elleni meccsekre, mint az OB I B-re. Ahogy említettem már, ez az utánpótlásunkra is nagy vonzerővel hathat, kézzel fogható példa lebeghet az ifjak szeme előtt, és ösztönözheti őket.Az is pozitívum lehet, ha ezáltal megkapjuk a Debreceni Sportuszodában a lehetőség szerinti maximális vízfelületet a tréningekre – erre nagyon számítok is -, mivel ez elengedhetetlen, hogy a legjobbak közelébe kerüljünk.

– Van tapasztalatod ebben, hiszen a Fradit és a Szegedet is edzetted már (ráadásul sikeresen) az OB I-ben, szóval mit gondolsz – bár még korai erről komolyan beszélgetni –, mi vár majd ősztől a debreceniekre az élvonalban?

Gy. A.: Nem szeretnénk pofozógépek lenni, de az biztos, hogy nem célozhatjuk meg a bajnokság élmezőnyét első körben. Azt gondolom, hogy lesznek olyan csapatok, amelyeket meg fogunk tudni előzni, így a legfontosabbat elérhetjük, hogy bent maradunk. Az OB I-et amúgy is hosszú távra tervezzük, másként nem is lehet.

– Mit mondanál még így a végén, ami ehhez a témához kapcsolódik?

Gy. A.: Azt, hogy a szövetség jó döntést hozott, amikor bevett minket az élvonalba, mert így Debrecent, ezt a sportos várost is bekapcsolta a magyar vízilabda körforgásába. Ez egy jó dolog, hogy OB I-be jutottunk, nem kell tőle félni!

Borbély Ferenc egyesületi elnököt is a leginkább központban lévő témáról faggattuk.

– OB I-ben a debreceni vízilabdázás, mit érzel most?

Borbély Ferenc: Eddig csak csodáltuk a remek magyar vízilabdázókat, az olimpiai bajnokokat, de lassan el kell fogadnunk, hogy immár ellenfélként fognak jönni Debrecenbe és helyt kell állnunk ellenük. Nagyszerű érzés ez, főleg, mivel már másfél évtizede a helyi vízilabdázásban dolgozom, és erre csak a végső álmaimban gondoltam.

– Mi kellett ahhoz, hogy mindez összejöjjön?

B. F.: Először is szeretném megjegyezni, hogy a sokat házsártoskodó Gyöngyösi Andrásnak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy most az OB I-re készülhetünk. Ám említhetném a város támogató jellegű hozzáállását is, illetve azt, hogy a Debreceni VSE és a Cívis Póló VSE egymásra talált. Úgy hiszem, ők (a Cívis Pólósok – a szerk.) is jól jártak velünk, mert így most már egy országosan is élvonalban jegyzett egyesületbe tartoznak. Mi pedig szintén örülünk nekik, mert az utánpótlás vonalat a segítségükkel le tudjuk fedni teljesen, és közösen dolgozunk tovább a céljaink megvalósításáért.

A jövő

– A jövőről is hallhatunk pár szót?

B. F.: Megmondom őszintén, egyelőre még ízlelgetem, hogy ez történt velünk, hogy a világ legjobbjai közé tartozók fognak hétről hétre idelátogatni hozzánk. Igaz, kellett ehhez ez kis segítség is a szövetség részéről, ez egyértelmű, de hiszem, hogy ezzel a régió is jobban becsatlakozik az élvonalbeli vízilabdázásba általunk. Az biztos, hogy a Debreceni Egyetemmel igyekezni fogunk minél inkább együttműködni, jó lenne, ha olyan fiatal tehetségeket tudnánk leigazolni, akik itt is tanulnának tovább, ezáltal kötődést szereznének Debrecenhez. Emellett dolgoznunk kell keményen, hogy az új kihívásoknak megfeleljünk!

Koppány Szabolcs