Izraeli katonák szálltak a segélyszállító hajó fedélzetére

Izraeli csapatok léptek a Gáza-övezetbe tartó Rachel Corrie ír segélyszállító hajó fedélzetére, ám nem történt erőszakos összetűzés – közölte az izraeli hadsereg egyik szóvivője.

“A csapataink felszálltak a hajóra, és anélkül vették át az irányítást, hogy a legénység vagy az utasok részéről ellenállást tapasztaltak volna” – mondta a szóvivő az AFP-nek.

Az izraeli haditengerészet katonái azután szálltak át a hajóra, hogy előzőleg a Rachel Corrie nem reagált a hadsereg azon utasítására, hogy forduljon Asdod város kikötőjébe, hanem folytatta útját a blokád alatt lévő Gáza-övezet felé. A hajó fedélzetén lévő aktivisták korábban közölték, hogy nem fogják a hadsereg nyomására megváltoztatni úticéljukat.

A hajót szombat hajnalban, a gázai partoktól mintegy 30-35 mérföldre tartóztatta fel az izraeli haditengerészet, meggátolva, hogy elérje a Gáza-övezetet. Az ír hajó több tonnányi segélyt szállít az övezetbe, és fedélzetén 15 ember – ír és malajziai aktivisták, négy indonéziai tengerész és a hajó skót kapitánya – tartózkodik.

Az incidens öt nappal azután történt, hogy hétfő hajnalban az izraeli haditengerészet egységei rátámadtak egy, a Gáza-övezetbe tartó segélyszállító flottillára. A támadásban nyolc török és egy amerikai-török állampolgár vesztette életét. A hajókaravánnak az eredeti tervek szerint tagja lett volna a Rachel Corrie is, ám a hajó végül technikai okok miatt később indult útnak.

– Független Hírügynökség –