Izraelbe érkezett az ír segélyhajó

Izraelbe érkezett az ír segélyhajó
Katonai kísérettel az izraeli Asdod kikötőjébe érkezett az a segélyhajó, amelyet szombaton foglalt el az izraeli hadsereg, hogy megakadályozza eljutását Gázába.

Közben Európa több városában is tüntetéseket tartottak az izraeliek korábbi akciója ellen, amelyben kilencen vesztették életüket.

Megérkezett az izraeli Asdod kikötőjébe a Rachel Corrie nevű ír hajó, amelynek eredeti célja Gáza lett volna. Szombaton reggelre érkezett a körzetbe az 1200 tonnás hajó, amit, az izraeli hadsereg feltartóztatott, elfoglalt, majd Izraelbe kísért. Ezúttal nem történt erőszak. Izraeli közlés szerint a hajón 11 aktivista és nyolc fős személyzet volt, míg a szervezők korábban 15 emberről – köztük Máiread Corrigan-Maguire észak-ír Nobel-békedíjas békeaktivistáról – tettek említést. Benjamin Netanyahu izraeli kormányfő dicsérte a szombati akciót, és kijelentette: “Ma láttuk a különbséget a békeaktivisták hajója, akikkel nem értünk egyet, de tiszteletben tartjuk a miénktől eltérő véleményét, és gyűlölethajó között, amelyet erőszakos török szélsőséges terroristák szerveztek”. A Rachel Corrie 1000 tonna rakományt vitt volna az izraeli blokád alatt álló Gázába. A szállítmány fele cement, amit Izrael egyáltalán nem enged be az övezetbe attól tartva, hogy a palesztin fegyveresek erődítményeik megerősítésére használják fel.

Közben Európa több városában is tüntetéseket tartottak a kilenc aktivista halála miatt, akiket a Gázába tartó segélyszállítmány feltartóztatásakor lőttek le az izraeli kommandósok hétfőn. Az akcióban nyolc török állampolgár, és egy török-amerikai állampolgár vesztette életét. A legnagyobb tüntetést ismét a törökországi Isztambulban tartották. Ezúttal 5-10 ezer ember gyűlt össze a Caglayan téren a Boszporusz európai oldalán, ahol egyebek közt a “Gyilkos Izrael!” és “Allah Akbar!” (Isten a legnagyobb) jelszavakat skandálták. Palesztin zászlókat lengető tömeg jelent meg az ír főváros, Dublin utcáin is, valamint tüntettek az akció ellen Londonban, illetve Párizs és más francia városokban – Lyon, Nizza, Marseille, Montpellier, Strassbourg, Bordeaux – is.

– Független Hírügynökség –