Izrael nem engedte be Gázába a német fejlesztési minisztert

Sajnálatosnak és hibásnak nevezte vasárnapi közleményében Németország kormánya, hogy az izraeli hatóságok megakadályozták a berlini kabinet fejlesztési miniszterének látogatását a Gáza-övezetbe.

A német tárcavezető, Dirk Niebel egy német napilapnak nyilatkozva azt mondta, hogy az izraeli kormány döntése “jelentős külpolitikai hiba” volt. Az incidens miatt a német külügyminiszter, Guido Westerwelle közleményében azt írta: “Németország kormányának célja, hogy teljesen vessenek véget Gáza blokádjának” – ami a német külügyminiszter szerint egyúttal az Európai Unió álláspontja is. Az izraeli külügyminisztériumot az AFP francia hírügynökség szerint nem lehetett elérni, hogy reagáljanak a történtekre.

 

A német fejlesztési miniszter a Leipziger Volkzeitung (Lipcsei Népújság) internetes hírportáljának azt mondta: “Elszomorít, hogy Izrael ennyire megnehezíti szövetségeseinek, hogy megérthessék intézkedéseiket”. Dirk Niebel elmondása szerint azért utazott volna vasárnap a csaknem másfél milliós palesztin lakosú Gázába, hogy ott megbeszéléseket folytasson az ENSZ közel-keleti szervezete, a Palesztin Menekültek Segélyező és Munkaközvetítő Hivatalának (UNRWA) képviselőivel.

Sajnálatos döntés

Az incidens miatt a német külügyminiszter, Guido Westerwelle Berlinben közleményt adott ki, amelyben “sajnálatosnak” nevezte az izraeli kormány döntését.

Izrael 2007 óta tartja teljes zár alatt a palesztin önkormányzat fennhatósága alá tartozó Gáza-övezetet. A blokádot azután rendelték el, hogy Gázában hatalomra került a Hamasz, amelynek deklarált céljai közt szerepel a zsidó állam megsemmisítése. Gáza zárlatát több nemzetközi szervezet is elítélte, mondván, hogy az kollektíven bünteti az övezet 1,4 millió palesztin lakosát.

A blokád május utolsó napján került a nemzetközi figyelem középpontjába, amikor az izraeli haditengerészet kommandója megszállta a Törökországból Gáza felé segélyeket szállító nemzetközi hajóraj, az úgynevezett Szabadság Flottilla vezérhajóját. Az akcióban kilenc török, köztük egy török-amerikai kettős állampolgár halt meg. Az izraeliek szerint a kommandósokra fegyverekkel támadtak a hajó utasai.

Címkék: ,