Izgalmas lesz a debreceni közlekedés a következő hónapokban

Akt.:
A Széchenyi utca egyirányúsítása is a tervek között van
A Széchenyi utca egyirányúsítása is a tervek között van - © Fotó: Matey István
Debrecen – Átalakítanak 52 kereszteződést, és elkezdik megépíteni a főpályaudvart.

Lakossági fórumot tartottak a közeljövőben várható jelentős debreceni közlekedési fejlesztésekről a polgármesteri hivatal képviselői csütörtökön este a Kossuth utcai művelődési házban. A 30-50 érdeklődő előtt elsőként Papp László polgármester kapott szót, aki a tervezett beavatkozásokat – például 52 kereszteződés átalakítását – elsősorban azzal indokolta, hogy míg 1999-ben a Debrecenben lakók tulajdonában csak 55 ezer jármű volt, most ez a szám meghaladja a 90 ezret. Ennek megfelelően a forgalom is jelentősen megnőtt. – Ezért arra kértük a tervezőket, hogy a rendelkezésre álló 1,4 milliárd forintos keretből olyan rendszert alakítsanak ki, mely legalább 20 évre megoldja a problémák többségét – jelentette ki a város vezetője.

Hosszú zöldhullámok

A folytatásban elmondta: miközben a rendelkezésre álló 1,4 milliárd forintból nagyon sok fejlesztés lesz, a tömegközlekedési útvonalakhoz sajnos nem tudnak olyan mértékben hozzányúlni, mint ami indokolt lenne, mivel önmagában csak a trolibusz felsővezeték-rendszer átalakítása nagyságrendileg 10 milliárd forintba kerülne.

Ugyanakkor, hangsúlyozta, ennek ellenére olyan megoldásokat találtak, amelyek például lehetővé teszik, hogy a Kossuth utca – Burgundia utcai kereszteződésen ne csak 3, hanem 1 lámpaváltás alatt át lehessen jutni. Hozzátette: a tervezőktől azt kérték, hogy ahol csak lehet, alakítsanak ki zöldhullámokat. Állította, hogy egyetlen ilyen zöldhullámmal végig lehet majd menni például az Árpád tértől egészen a Szabó Lőrinc utcáig. (Úgy vélte, hogy ebben nem lesz akadály a Nyíl utcát keresztező két kis utcánál kialakítandó jelzőlámpás csomópont.)

nyil

Grafika: uft.hu

Papp László kiemelte, szintén a kapacitás növekedését remélik attól, hogy egyirányúvá teszik a Széchenyi utcát a Kossuth utca felé, illetve a Szent Anna utca elejét a Miklós utca irányába. Nem rejtette véka alá, hogy az átalakítások bizonyos áldozatokkal is járnak majd. Így például megszüntetik azt a Kossuth utcai zebrát, amelyen a Burgundia utcán lehet átkelni. A polgármester hangot adott annak a reményének, hogy miközben várhatóan az év vége felé megkezdődik a főpályaudvar építése, addigra a repülőtértől délre épülő elkerülő út is elkészül.

Táblaerdő az óvárosban

A lakossági fórumon az első kérdést egy idősebb férfi tette fel, aki az iránt érdeklődött, hogy miért „rakták tele” a Maróthy György és a Pereces utca környékét tiltó táblákkal, melyek szerinte többet ártanak, mint használnak.

Papp László polgármester kifejtette, hogy a közelmúltban a Pereces utca elején volt egy komolyabb baleset, mely után ott lakók kérték a táblák kihelyezését.

Az viszont nem normális, ha 100 méteren belül 10 táblánál több szabályozza a forgalmat. Ezért megkérem majd az illetékes főosztályvezetőt, hogy ezt vizsgálják felül

– hangzott a válasz.

Nyulasi András arra volt kíváncsi, hogy a Bethlen utcának a Hunyadi utca és Honvéd utca közötti szakaszát miért nem szélesítik ki, miközben szerinte a nagy forgalom ezt indokolná. Továbbá, hogy a Debrecent keletről elkerülő út tervével foglalkoznak-e az önkormányzatnál, illetve hogyan tervezik elszállítani a Petőfi térről a főpályaudvar építésekor keletkező hatalmas földtömeget.

Papp László erre azt mondta, hogy ennek a programnak nem célja a Bethlen utca forgalmának növelése – de az ötlet nem elvetendő. A nyugati kiskörút várhatóan 2019-re, 2020-ra elkészülő harmadik szakasza majd tehermentesíti a Bethlen utcát – állította az önkormányzati vezető. A keleti elkerülővel kapcsolatban arról számolt be, hogy megjelöltek egy olyan nyomvonalat, amely lezárná az ottani kertségeket. Mivel az azonban rendkívül hosszú, csak több ütemben épülhet meg. Az első szakasz a 47-es és a 48-as út közötti rész lehet, 2018 után – mondta. Az is kiderült, hogy a Petőfi térről kikerülő földet a 47-es főúton keresztül akarják elszállítani.

Buszok átszervezése, elöntés

Egy idősebb nő azt kérte, hogy az Egyetem sugárút felől a Bethlen utcán keresztül a belváros felé tartó valamelyik helyi járatú busz kanyarodjon el a Mester utcára, a Kenézy Kórház felé. Egy másik szintén arról érkező busznak pedig a Bethlenről a Hunyadi utcára kellene fordulnia – állította. Azt is kérte, hogy az idősek és a nehezen mozgók miatt a leendő főpályaudvaron mindenütt legyenek mozgólépcsők.

A polgármester a buszjáratok módosításával kapcsolatban nem tett ígéretet, viszont úgy fogalmazott, hogy majd egyeztet a DKV-val erről. A főpályaudvaron pedig mindenütt mozgólépcsők, sőt liftek is lesznek.

Egy idősebb férfi arra panaszkodott, hogy olyan rövid a zöld lámpa jelzése az Attila téren, a Vágóhíd utca elején, hogy a gyalogosok épp csak az út felééig érnek át, amikor már pirosra vált. A fórum egyik előadója, Mocsári Attila közlekedésszervező – aki főszerepet játszott az új városi forgalmi rendszer kialakításában – erre úgy reagált, hogy felül fogják vizsgálni a szóban forgó gyalogátkelőhelyen a zöld jelzés időtartamát.

Az egyik legérdekesebb kérdés a rendezvény vége felé hangzott el: hogyan akarják megvédeni a főpályaudvar földalatti részét a nagy nyári zivatarok idején hirtelen lezú­duló hatalmas esőktől? Erre Mocsári Attila azt válaszolta, hogy háromszorosan túlbiztosított a víz eltávolításáról gondoskodó rendszer. – Amikor az autók az útpályán már 5-10 centiméteres vízben fognak haladni, akkor a gyalogosok még mindig száraz lábbal tudnak majd közlekedni – állította.

HBN–Orosz Csaba


Óriási változás előtt a debreceni közlekedés, a rendőrség hasznos tanácsokkal segíti az autósokat

A debreceni rendőrök fokozott figyelmet és türelmet kérnek a közlekedőktől a városban megvalósuló komplex közlekedésfejlesztés idején.

Heteken belül indul a munka az Árpád téren

Ahogy várható volt, többször szóba került a csütörtöki közgyűlésen a forgalomátszervezés.

 

Újra kell tanulnunk a debreceni közlekedést

Ötvenkét csomópontot érintő változtatások következnek – gyorsítanák a forgalmat.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .