Izgalmas évad előtt állunk: a Csokonai bejelentette, mivel készülnek a jövőben

Akt.:
Ismertették a következő színházi évad programját
Ismertették a következő színházi évad programját - © Fotó: Matey István
Debrecen – Óriási szakmai és közönségsikereket ért el a Csokonai Színház az elmúlt évadban.

– Fárasztó, de csodálatos évadot zárt a színház, közel 86 ezer nézője volt a 2015/2016-os szezonnak. Több mint 13 ezer bérletet vásároltak, és a tizedik Deszka Fesztiválra is csaknem 3500-an voltak kíváncsiak – mondta Ráckevei Anna színházigazgató, majd hozzátette, a következő évadnak a szlogenje a „Szabadság, szerelem” lesz, a különböző stílusok prizmáján keresztül tükrözik majd ezeket a fogalmakat.

Széles kínálat

Négy ősbemutató lesz a nagyszínpadon, illetve egy magyarországi bemutató is ígérkezik – mondta Gemza Péter, a Csokonai Színház művészeti vezetője. A nemzeti tematika ezúttal is kiemelt szerepet kap: az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóját méltóképpen megünneplő ősbemutatóval készülnek a Szélfútta levél című előadással, melyhez Mensáros László börtönnaplói szolgáltatnak alapot. Mensáros Tamás, a színművész fia elmondta, minden segítséget – jegyzeteket, hangfelvételeket, információkat – megadnak ahhoz, hogy a darab a lehető leghitelesebb lehessen. Egy nagyszínpadi előadás zeneszerzőjeként a Csongor és Tündéből ismert Szabó Balázs is lehetőséget kap, valamint a Bánk bán ifjúsági előadása is színpadra kerül.

A gyermek és ifjúsági korosztálynak Lázár Ervin A kisfiú meg az oroszlánok színpadi adaptációja nyújthat élményt. A kortárs magyar dráma kedvelőinek olyan darabokat hoznak el többek között, mint a Kőműves Kelemen. Folytatódnak a Shakespeare-vetítések és a tantermi előadások, valamint a Nemzeti Pódium programsorozat berkein belül a Nemzeti Színház színművészeinek – például Bodrogi Gyula, Udvaros Dorottya – önálló estjeit élvezheti a közönség.


c3

Fotó: Matey István | Kattintásra galéria nyílik


Külföldi vendégszereplés

A debreceni színház három, koprodukcióban készült előadással októberben az olasz Ravenna Fesztiválon is képviselteti magát. – A neves fesztivál az operett tematikát járja körül, ami azért különösen fontos, mert a három leghíresebb operett közül kettő magyar. Erre büszkének kell lennünk, hiszen ezek a darabok magyar szívből magyar szívnek szólnak a leghitelesebben – mondta Vadász Dániel, az Operettissima producere.

Színházbarátokat nevelni

– Rajta kell tartanunk a kezünket az ifjúságon, hogy a későbbiekben is színházbarátok legyenek – mondta Ráckevei Anna. Ezt a célt szolgálja a következő tanévben elinduló színházi ismeretek kurzus is, melyet a bölcsészhallgatók választhatnak két kreditért. Ennek során színházlátogatásra, bevezető szakmai előadásokra, illetve az alkotókkal folytatott szakmai beszélgetésekre is lehetőség nyílik.

HBN–VK


Kubik Anna köszöni szépen az Önök szeretetét
Olvasóink a Napló Év Színésze elismerésre ismét Kubik Annát választották, akit az idei évadban leginkább Emerencként láthattak Szabó Magda Az ajtó című regényének kiváló színpadi adaptációjában.