Videó: Izgalmas befutók és pályacsúcs a pusztában

Akt.:
Videó: Izgalmas befutók és pályacsúcs a pusztában
© Fotó: futanet.hu
Hortobágy – A Hortobágyi Nemzeti Park máskor a nagyközönség elől elzárt területein futhattak, kerékpározhattak és túrázhattak a 12. E.ON Délibáb Terepfesztivál résztvevői. Rengetegen töltötték sportosan ezt a szombatot, 1900 nevezőt számlált a szervező, a Budapest Sportiroda.

Nagyon sok, 425 bringás indult útnak a nap első két rajtjánál, 10.00-kor és 10.30-kor. A Mountainbike Maraton hosszú- és rövidtávjának résztvevői, valamint a bringatúrások – akik a 42 kilométeren nem versenyezve haladtak – kellemes, napsütéses 22 fokban vágtak neki a pusztának.

Az időjárás egész nap ideális maradt, a 7, a 10 és a 23 kilométert vállaló túrázók, majd a kora délután nekivágó, s a hét kilométeres körökből egyet, kettőt vagy hármat vállaló terepfutók rajtjánál is sütött, de nem tűzött a nap.

A férfiak esetében a Mountainbike Maraton hosszú- és rövidtávjának befutója is rettentő szorosra sikeredett: a 18,8 kilométeres távon Farkas József egy másodperccel előzte meg Kiss Hunor Mátét, s ugyanennyi volt a különbség a másik fantasztikus hajrá végén Balogh Zsolt és Földi Bence között. A futók esetében nem volt ekkora izgalom, ám az ő mezőnyük a három távon összességében közel 1200 fősre duzzadt.

Fehér Karcsi bácsi nyolcvanévesen, tizenkettedszerre is nekivágott a félmaratonnak, tapsvihar közepette. A félmaraton második köréhez csatlakoztak a 14 kilométerre nevezők. Az élen Varga István komoly tempót diktált, bő fél perccel vezetett már az első kör végén, s végül 1:12:48-as idővel nyerte a 21 kilométeres versenyt. Csaknem három perccel később ért célba Beda Szabolcs, aki rövidesen szembesült azzal, hogy a 2013-ban futott 1:14:12-es pályacsúcsa most megdőlt. A hölgyek versenyét Kácser Zita nyerte 1:19:45-tel.Minden versenyszámban rengetegen érkeztek célba kéz a kézben, s kiemelendő az is, hogy a rövidebbik bringás versenyszámot egy férfi egy korábbi amputáció miatt fél lábbal tekerve teljesítette. Az MTB Maraton és a félmaratonfutás kombinációiból álló Pusztatlon versenyünket Rákóczi Viktor nyerte.

A 12. E.ON Délibáb Terepfesztivál útvonalai végig a pusztán kanyarogtak – a növény- és állatvilág közvetlen közelsége adja a verseny igazi különlegességét. Már csak azért is, mert ezeknek a helyszíneknek a nagy részét az év többi részében kizárólag szürke marhák, ménesek, racka juhok, illetve a hortobágyi madarak birtokolják. Ráadásul kora délután két lovasbemutató is színesítette a programot. Ezen kívül pedig ebédidőben várta a résztvevőket és kísérőiket a fesztivál hagyományaihoz szintén szervesen hozzá tartozó slambuc és gulyás is.
A futók Varró Gyula segítségével melegítettek be. Az esemény fővédnöke Dr. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter, védnöke pedig Szilágyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója volt. A főszponzor, az E.ON részéről Kovács Alexandra, a cég felelősségvállalás szakreferense köszöntötte a sportolókat. Az E.ON egyébként nem csak a verseny kapcsán kötődik a területhez, hiszen a Hortobágyon megvalósuló egyik madárvédelmi programjának köszönhetően a Nemzeti Park területén a madarak repülési útvonalának mintegy 95%-a válik biztonságossá a szabad vezetékeket kiváltó földkábelek révén.

Eredmények:

Terepfutás, 21 km

Férfiak:

 • 1.Varga István (Sashegyi Gepárdok) 01:12:48
 • 2. Beda Szabolcs (Sashegyi Gepárdok) 01:15:32
 • 3. Mátyus F. Csaba (KSE-UTE) 01:20:57

Nők:

 • 1. Kácser Zita (Benedek-Team) 01:19:45
 • 2. Dr. Ottlakán Orsolya (Gyula) 01:31:52
 • 3. György Gabriella (TFSE) 01:32:42

Mountainbike Maraton, hosszútáv

Férfiak:

 • 1.Balogh Zsolt (ViniBike) 01:23:07
 • 2.Földi Bence (Sirályok SE) 01:23:08
 • 3.Hacsi Ákos (Team 3 K) 01:23:19

Nők:

 • 1.Hajtó Erika (Budapest) 02:00:22
 • 2.Dobos Ildikó (Gyöngyös) 02:02:40
 • 3.Kürtössy Judit (Ipolydamásd) 02:33:11