Ízeket cseréltek a téglásiak

Első alkalommal rendezték meg a házi ízek versenyét Tégláson
Első alkalommal rendezték meg a házi ízek versenyét Tégláson - © Fotó: Magánarchívum
Téglás – Mindenki hordoz magában olyan ízeket, amelyek a gyerekkort idézik.

Első alkalommal rendezték meg a házi ízek versenyét a közelmúltban a településen. A versenybe négy kategóriában volt lehetőség nevezni: lekvár vagy dzsem, sós, illetve édes sütemények, torták.

Cseréljünk receptet!

Az eredményhirdetéskor köszöntőjében Vatai Imréné címzetes főjegyző, a verseny fővédnöke elmondta, hogy önkormányzatuk az elmúlt 20 évben rendezvényein keresztül törekedett a hagyományápolásra, a régi szokások felelevenítésére és a népi hagyományok átadására, átörökítésére. Ezzel a versennyel azt kívánták elérni, hogy a téglási családok az édes és sós ízeket ismertessék meg egymással. – Hiszen minden ember életében vannak olyan ízek, melyeket gyerekkorától hordoz magában. Minden ember féltett emlékei között őrzi édesanyja, nagymamája „ízeit”. Mi, nők egymás között megbeszéljük saját receptjeinket, cseréljük őket és megosztjuk egymással a konyhai praktikákat is – folytatta.

Fotó: magánarchívum Fotó: magánarchívum ©

A zsűri elnöke Gara Gyula mestercukrász volt, Debrecen emblematikus cukrászdájának tulajdonosa. A díjak átadásakor gratulált minden résztvevőnek, nagyon örült annak, hogy a lekvár kategóriában 26-féle közül választhatott a zsűri. Ezen kívül 13-féle sós sütemény, 22-féle édes sütemény és 8 különböző ízesítésű torta szerepelt az ízversenyen, a Bárczay Anna Városi Óvoda aulájában.

HBN