Íz és látvány találkozása a titka az igazi, minőségi cukrászsüteménynek

Akt.:
Íz és látvány találkozása a titka az igazi, minőségi cukrászsüteménynek
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Minőségi alapanyagok és „alap anyagok” szükségesek a tökéletes sütemény elkészítéséhez.

Gara Gyula mestercukrász éppen 55 éve van a szakmában, de ma is azt vallja, hogy a jó sütemény a minőségi hozzávalókon múlik. A liszt, a tej és a tojás minősége az, ami megalapozza a későbbi ízélményt.

– Minden édességünk hagyományos módon, tej, tojás, liszt, vaj felhasználásával készül. Állati eredetű tejtermékeket, valódi tejszínt használunk. Mindent meg tudunk sütni, amit elképzel a vendég, legyen az bármilyen torta, édesség. Figyelünk a diétázókra is. Diabetikus, tehát cukormentes termékeink mindig vannak, de megrendelésre sütünk liszt- és tej­érzékeny vásárlóinknak is. A fagylaltot is hagyományos módon mi készítjük tejszínnel, tejből vajjal, viszont abban a tojást a szakma egy ideje kiváltotta egy nemzetközileg elismert és ajánlott tojáspótlóval – hallhattuk.

Magáról úgy fogalmaz a mestercukrász, hogy régi vágású, konzervatív ember, ragaszkodik a beszállítóihoz és a munkatársaihoz. Neve olyan szinte beleégett a debreceni cukrásztörténelembe, hogy egyesek olyan cukrászdákat is neki tulajdonítanak, amelyek nem is az övék.

– Előfordult, hogy a mi üzletünkbe hozta vissza a felháborodott vásárló a gyenge minőségű bejglit vagy a tortát, s úgy mondta, hogy egy „másik üzletünkben” vásárolta a család. Azonnal tudtuk, hogy nem tőlünk származik a silány munka, hiszen én mind a Piac utcai, mind a Kálvin téri üzletből való édességekre garanciát vállalok. Sajnos, az emberek azzal sincsenek tisztában, hogy miért fizetnek, amikor nem valódi cukrászdából vásárolnak, hanem valaki által otthon elkészített süteményért adnak pénzt, igaz, hogy kevesebbet. Az olcsóbb ár nem garancia a minőségre, viszont az is igaz, hogy a drágább sem. Én abban hiszek, amikor a látvány találkozik az ízélménnyel: le kell ülni, megkóstolni, és ha ízlik, kiválasztani – mondta a mestercukrász.

Februárban Gara Gyula szívesen teljesítette olvasóink „akaratát”: lapunk segítségére volt a Húsvéti Receptmagazin elkészítésében.

Miután kiválogattuk a közel száz beérkezett receptet, s a hozzávalókat, elérkezett a sütés ideje, majd a tálalásé, amit fotós kollégánk megörökített. Közben arról beszélgettünk, hogy látatlanban, idegen recept alapján nem is olyan könnyű a sütés…

Hamarosan a kezünkben!

Már csak napok kérdése, és olvasóink is forgathatják a Napló Húsvéti Receptek című magazinját, amelyben háromszor 20 receptet találnak, 20-at a mi megyénkből. Tavasszal is meghirdettük ugyanis a receptbajnokságot: sós és édes húsvéti sütemények leírásait vártuk. Szép számmal érkeztek a receptek, amit ezúton is nagyon köszönünk önöknek. Ne csüggedjenek, a magazinba bele nem kerülő süteményleírásokat a Napló gasztronómia oldalán hétről hétre bemutatjuk, sőt – ha egyeznek az Ízlelő Receptversenyünk felhívásával –, akkor abban is automatikusan versenyeznek.

– Egyszer majd azt szeretném, hogy a beküldők itt nálam, a segítségünkkel készítsék el a süteményeket. Egyrészt megtudjuk, hogy szerintük hogyan kell kinéznie a süteménynek, másrészt megtanítanánk őket egy-két praktikára – vetítette előre Gara Gyula.

Természetesen a mestercukrászt „nem engedtük el” anélkül, hogy meg ne osztana velünk egy cukrászpraktikát. Arról faggattuk, hogy mitől lesz jó a piskóta. Meglepődtünk a válaszon!

Két helyen a városban

55 éve annak, hogy 15 évesen Gara Gyula kisütötte első süteményét, és 30 éve annak, hogy saját vállalkozást alapított: akkor nyílt a Gara Cukrászda Debrecenben, a Kálvin téri udvarházban. Hat évvel azután már az Aranybika épületében is lehetett Gara-süteményeket fogyasztani. Ma is ezzel a két üzlettel rendelkezik a család a Kálvin téren és a Piac utcán. Minden finomság frissen, a Kálvin téri üzlet emeletén található cukrászműhelyben készül, onnan csak a másik üzletbe, és a megrendelőkhöz szállítják ki a süteményeket.

HBN–Barak Beáta