IX. Nádudvari Pásztornap

IX. Nádudvari Pásztornap
Nádudvar – A pénteki szakmai estet szombaton egész napos fesztivál követte.

Az állattartás múltja és jelene a ridegtartástól a számítógépes vezérlésig címet adták a szervezők annak a kiállítás megnyitóval induló beszélgetős estnek, délutánnak, amelyet a nádudvari művelődési házban tartottak április 19-én. A tárlat bemutatása után a múlt század aktív juhászai és a mai állattartási technológia szakemberei megelevenítették a közelmúlt hagyományait, illetve ismertették a modern kor követelményeit – mindezt kellemes hangulatban. Idén három nádudvari pásztorember: Ludman Imre, Molnár Sándor és Nagy István munkásságát is részletesebben megismerhették az érdeklődők

A szombat megszokottan a városi sportpályán érte a hagyományőrzőket, ahol a színpadon egymást váltották a pásztoréletet és a népi hagyományainkat felelevenítő, s életben tartó helyi szereplők. Itt pásztornótáknak, népzenének, táncnak, komédiának tapsolhatott a publikum.

A karámokban mangalicák, baromfik, lovak, csacsik és juhok „mutatták magukat”. Utóbbiak idén sem kerülték el sorsukat: a birkanyírás, mint egyik fő látványosság idén is sok kíváncsi szempárt vonzott.

Kísérőrendezvényként, immár harmadik esztendőben, a hagyományos nádudvari, népi ételeket lehetett zsűriztetni főzőverseny keretében. Természetesen a slambuc és a pörkölt volt a két legnépszerűbb „versenyző”. A sportosabb érdeklődők kipróbálhatták az íjászatot, vagy lovasbemutatónak örülhettek a jó időben.

HBN-ML

Címkék: , ,