Ivóvízjavító beruházás 350 millióból

Hamarosan új ivóvízrendszerrel gazdagodik Harsány, Vatta és Csincse. A három település ugyanis közösen pályázatott és nyert közel 350 millió forintot ivóvízjavítási beruházásra.

Papp Dezső, Harsány polgármestere hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a településen évek óta problémát jelentett a megfelelő ivóvízellátás biztosítása. Ennek oka – egyebek mellett – a környéket ellátó kutak vizének magas ammóniatartalma és elnitrásodása.

Együtt pályáztak

A település vezetése négy éve kereste a megoldást, amelyet végül az Európai Strukturális Alap által vízminőségjavításra kiírt európai uniós pályázat jelentette. Harsány, Vatta és Csincse együtt nyújtotta be elképzeléseit, amelyet a pályázatot elbíráló Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatandónak talált.

A beruházáshoz biztosított 95 százalékos támogatásból 257 millió forintot az Európai Regionális Fejlesztési Alap, 92 millió forintot pedig a magyar költségvetés folyósított. A közbeszerzése eljárás után az építkezés valószínűleg áprilisban indulhat, és ha semmi váratlan esemény nem jön közbe, akkor szeptembertől az ország egyik legjobb minőségű vizét ihatják a három településen.

HSz