Ivóvízvezetéket cserélnek Alsójózsán

Debrecen – Műanyagra cserélték az azbesztcement csöveket a Bocskai úton.

Alaposan feldúlták az utóbbi időben Alsójózsán a Bocskai István utat, ahol a vízmű kicserélt egy másfél kilométer hosszú, elöregedett ivóvízvezetéket.

A Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója elmondta: a sorozatos hibák, törések, repedések okozta jelentős vízveszteség miatt döntöttek úgy, hogy nekilátnak a munkának. A csaknem 60 éves, többnyire azbesztcementből (itt-ott műanyagból) készült csöveket korszerű polietilénnel váltották ki. Az útba eső 56 ingatlan bekötővezetékét is kicserélték. Az összesen több mint 1400 méter hosszan végzett beruházásra 50 millió forintot költött a cég saját forrásból. A beruházás befejezését július 30-ára vállalta a kivitelező.

Ányos József szerint, a cserének köszönhetően a környék ivóvízhálózatához várhatóan a következő 30–50 évben nem kell majd érdemben hozzányúlni. A cégvezető arról is beszámolt, hogy a városban több helyen is vannak még régi azbesztcement vezetékek, amelyeket a közeljövőben szintén ki kellene váltani.

Arra a kérdésünkre, hogy hol várható ilyesmi, azt válaszolta: „ez annak függvénye, hogy a rezsicsökkentés, a vízdíj-megállapítás tekintetében 2015-ben mire lehet számítani. Ha a debreceni vízműnek nem lesznek forrásai, nem tudunk nagyobb felújításokat végezni.”

HBN-OCs