Ivády Gábor kilép az LMP-ből – nol.hu

Kilép a Lehet Más a Politika parlamenti frakciójából és a pártból is Ivády Gábor – értesült a Népszabadság.

A politikus a lap értesülései szerint szerdán jelenti be döntését a parlamentben. Ivády kapcsán a napokban etikai eljárás zajlott egy kampánytámogatás elfogadása miatt, de állítólag döntését az LMP-n belül dúló “ideológiai válsággal” indokolja, nem pedig utóbbi üggyel.

Ivády Gábor ellen azért indult etikai vizsgálat, mivel állítólag annak ellenére fogadta el egy vállalkozó csaknem félmilliós támogatását, hogy az LMP választmánya korábban állásfoglalásban mondta ki: az érintett cégtől pénz nem vehető át. Az ökopárt szabályai szerint ugyanis csak olyan személytől, vállalkozástól fogadható el támogatás, amelynek háttere pontosan ismert, ráadásul – háromszázezer forint összeghatár felett pedig – vállalja, hogy nevét közzéteszik a támogatók között a párt honlapján. Ezt a cég nem vállalta, ezért az elutasítás. A Népszabadság forrásai szerint Ivády az állásfoglalás ellenére fogadta el a borítékot, a hibát maga is elismerte. Emiatt az etikai bizottság előbb kizárta a pártból, de a másodfokon döntő országos politikai tanács enyhítette az ítéletet: kimondva ugyan a normasértést, de mindössze megrovásban részesítve a politikust.

Az ügy azonban itt nem állt meg, az LMP frakciójában is komoly vitákat váltott ki az eset, a lap úgy tudja: “megrogyott a bizalom Ivádyval szemben”, ahogyan Ivády bizalma is megrogyott a párt más vezetőivel szemben. A képviselő korábban azt közölte, hogy két napon belül dönt arról, hogy folytatja politikai karrierjét.

– Független Hírügynökség –