Itthon vagy külföldön fizet?

Itthon vagy külföldön fizet?
Magyarország, Hajdú-Bihar – A középiskolások többsége annak ellenére is számol a tandíjra, hogy a kormány 55 ezerre emelte az államilag finanszírozott hallgatók számát.

Mint az a Edutus Főiskola által készített Országos Középiskolai kutatásból kiderült, a diákok a szüleik anyagi lehetőségeivel összhangban döntenek arról, hol folytassák tanulmányaikat; egyharmaduk például azért nem preferálja a magán felsőoktatási intézményeket, mert képzéseikhez magasabb anyagi terheket, tandíjat társít, 82 százalékuk pedig ledolgozná a tandíjat – adta hírül az edupress.hu

A felsőoktatási intézményekbe jelentkezőknek az elmúlt évekhez épest számos változással kell szembe nézniük. Eltolódik például a felvételi időszak, immár nem február közepéig, hanem március 1-ig lehet jelentkezni az egyetemekre, főiskolákra. A felsőoktatási felvételi tájékoztató december 31-éig, idén először elektronikus formában jelent meg, megtalálható a Felvi.hu honlapon, elérhető a Kormány.hu, valamint az Oktatás.hu honlapokról. Hogy a szülők dolgát megkönnyítsék, a kormany.hu-n egy úgynevezett “felvételi szájbarágót” indítanak, amely segíti az érintettek tájékozódását a felsőoktatást érintő kérdésekben.

Fontos tudnivalók

Jövőre egyáltalán nem támogatja az állam a kommunikáció és médiatudomány, a nemzetközi tanulmányok, az andragógia, az alkalmazott közgazdaságtan, az emberi erőforrások, a gazdaságelemzés, a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a közszolgálati, a nemzetközi gazdálkodás, a pénzügy és számvitel, a turizmus és vendéglátás, az üzleti szakoktató, az igazságügyi igazgatási, a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási, és a jogász képzésekre felvetteket.

Hosszas tárgyalásokat követően december 19-én jelentette be a kormány, hogy az állam által finanszírozott hallgatók száma nem lehet kevesebb 55 ezernél, ez alapján határozzák majd meg a ponthatárokat. A 2011/2012-es tanévben 189 milliárd forintot különítettek el a költségvetésből a felsőoktatás finanszírozására, míg ez az összeg a következő, 2012/2013-as tanévet illetően várhatóan 181 milliárd forint körül alakul majd, ha valóra válik a kormány azon törekvése, mely szerint jövőre legalább 24 milliárd forinttal több pénzt tesznek a felsőoktatásba az eredetileg elképzelten túl.

Külföldre vágynak

Mivel a többségnek itthon is fizetnie kell majd a diplomáért, érdemes a külföldi tanulmányok lehetőségét is latba vetni. Az ATGR SmartChild Gyermektaníttatási és Karrier Központ közleménye szerint az amerikai és angliai egyetemeken a hazainál jóval magasabb, milliós nagyságrendű a féléves/ éves tandíj. Ugyanakkor Írországban és Skóciában nem kell fizetni. Igaz más címen – pl. hallgatói hozzájárulásként kérhetnek hasonló mértékű összeget. Németországban jelenleg két tartomány (Bajorország, Alsó-Szászország) kivételével az alapszintű képzés tandíjmentes a felsőoktatási intézményekben. Ugyanakkor (15-70 ezer forintos) szemeszter-hozzájárulást kell fizetni minden diáknak. Az egyetemek ebből a pénzből finanszírozzák kedvezményes szolgáltatásaikat, mint pl. menza, kollégium, utazási bérletek. A legtöbb német egyetemen nincs külön felvételi eljárás. A férőhelyek legnagyobb részét a pályázók érettségi eredménye alapján ítélik oda.

Az Országos Középiskolai Kutatásból az is kiderült, hogy a középiskolások külföldi tanulmányi tervi az esetek többségében az angol nyelvterülethez kötődnek. A külföldre vágyók csaknem fele Angliába (36,53 százalék) vagy Amerikába (10 százalék) menne, míg Németország (25,8 százalék) illetve Ausztria (6,21 százalék) szintén gyakori tanulmányi célországok – olvasható a Magyar oktatási hírügynökség honlapján.