Itthon nem volt még ilyen: a gyógyszervizsgálatok biztonságosságát növelik az egyetemen

Akt.:
Itthon nem volt még ilyen: a gyógyszervizsgálatok biztonságosságát növelik az egyetemen
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – A klinikai vizsgálatok biztonságának növelésére országosan egyedülálló kezdeményezést indít a Debreceni Egyetem „Szakemberek Betegeink Biztonságért” címmel.

– Az intézmény 2013-ban önálló szervezeti egységet hozott létre, mely a klinikai vizsgálatokkal foglalkozik. Mindez működési hatékonyság szempontból fontos lépés volt, hiszen az elmúlt két esztendőben több mint megkétszerezte a a korábban sem kis bevételeit; ma már eléri az egyetem éves költségvetésének az 1 százalékát, vagyis mintegy 1 milliárd forint – fogalmazott Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja.

– A közelmúltban történt franciaországi sajnálatos eset miatt még inkább elengedhetetlen a klinikai vizsgálatok biztonságosságára fektetnünk a hangsúlyt. A „Szakemberek Betegeink Biztonságért” elnevezésű programunk éppen ezt hivatott alátámasztani – jelentette be a szerdai sajtótájékoztatón Páll Dénes, a DE Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ igazgatója. Mint azt kifejtette, a program során a megye valamennyi körzeti orvosának és gyógyszerészének kiküldenek egy levelet, melyben lehetőséget ajánlnak fel, hogy az egyetem munkatársai személyesen tájékoztassák őket a vizsgálatokról. –

Amennyiben fogadókészséget érzékelünk, együttműködési keretszerződét kötünk velük arról, hogy értesítjük őket a konkrét klinikai vizsgálatokról, annak érdekébe, hogy azoknak a betegeknek, akiknél a forgalomban lévő készítményekkel nem érhető el megfelelő eredmény, felajánlják a gyógyszertesztelési lehetőséget – fogalmazott Páll Dénes. Hozzátette: a néhány hónap múlva elinduló honlapon és zöld számon pedig a betegeket és érdeklődőket tájékoztatja majd a lehetőségekről.

A jövőt jelentik

Páll Dénes véleménye szerint a klinikai vizsgálatoknak köszönhetően a páciensek a legmodernebb terápiát kaphatják meg térítésmentesen. Ugyanakkor nyomatékosította, hogy csak abban az esetben van értelme a beteget bevonni a tesztelésbe, ha a páciens állapota a jelenkor legkorszerűbb kezelése ellenére sem kielégítő. – Annak a betegnek, például akinek magas a vérzsír értéke és a kapott törzskönyvezett, forgalomban lévő készítmények sem hoznak optimális eredményt, egyértelműen előnyt jelent a gyógyszervizsgálat – fűzte hozzá.

A Debreceni Egyetemen évente 150-160 új, jelenleg pedig mintegy 400 aktív vizsgálatot végeznek. Dr. Szilvássy Zoltán rektor kiemelte: az intézmény stratégiájában kiemelt helyet foglal el az egészségipar, aminek jelentős részét képezi a gyógyszerfejlesztés, azon belül pedig a klinikai vizsgálatok. – Nem csak gyógyszereket, de többek között új eszközöket, műtéti eljárásokat is tesztelünk. Az, hogy ilyen sok új kezelési lehetőség van, éppen ezeknek a klinikai vizsgálatoknak köszönhető – húzta alá Édes István, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ főigazgatója.

HBN–PÁTZ